Basic General Knowledge – Questions and Answers – Set 1

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 1

Basic GK Set 1: We are creating here Basic General Knowledge Questions and Answers Section 1 that is set of ten gk questions with answers these all basic general knowledge quiz is an important for various competitive examination.


Q1. Which river is also known as ‘Bengal’s sorrow’ ?
A. Mahanadi
B. Damodar
C. Hooghly
D. Gandak

Show Answer
Answer: B. Damodar- Damodar River is a river flowing across the Indian states of West Bengal and Jharkhand. Earlier known as the Sorrow of Bengal.

Q2. The planet nearest to the Sun is
A. Venus
B. Jupiter
C. Mercury
D. Saturn

Show Answer
Answer: C. Mercury- Mercury is the smallest planet in the Solar System and the one closest to the Sun.

Q3. The highest peak in South India is
A. Everest
B. Anamudi
C. Doddabetta
D. Nilgiri hills

Show Answer
Answer: B. Anamudi- Anamudi or Anai Mudi is located in the Indian state Kerala. It is the highest peak in the Western Ghats and South India.

Q4. In 2010, which Asian city will host Commonwealth Games?
A. Tokyo
B. Shanghai
C. New Delhi
D. Kuala Lumpur

Show Answer
Answer: D. New Delhi, India- The 2010 Commonwealth Games, officially known as the XIX Commonwealth Games, were held in Delhi, India.

Q5. Gangtok is the capital of
A. Sikkim
B. Nagaland
C. Arunchal Pradesh
D. Himachal Pradesh

Show Answer
Answer: A. Sikkim- Gangtok is the capital of the northern Indian state of Sikkim.

Q6. The first bank established in india was
A. Punjab Bank
B. Bank of Hindustan
C. Traders Bank
D. State Bank of India

Show Answer
Answer: B. Bank of Hindustan-First Bank in India Was Bank of Hindusthan establishe in 1779.

Q7. The boundary between India and China is known as:
A. Radcliffe
B. Answer: Mc Mohan line
C. Line of Control
D. None of these

Show Answer
Answer: Mc Mohan line

Q8. The state known as ‘Granary of India ‘:
A. Delhi
B. Answer: Punjab
C. Mumbai
D. None of these

Show Answer
Answer: Manipur

Q9. Which state is known as the ‘Jewel of India’?
A. Goa
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Manipur

Show Answer
Answer: Manipur

Q10. “Give me blood, in turn, I will give you Freedom”. Whose words are these?
A. Mahatma Gandhi
B. Rajiv Gandhi
C. Subhash Chandra Bose
D. None of these

Show Answer
Answer: Subhash Chandra Bose
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Preparation Also ofCurrent GK Quiz | GK Practice Mock | All General Knowledge Topics