Basic General Knowledge and Questions and Answers – Set 11

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 11

Basic GK Set 11: We are creating here Basic General Knowledge Questions and Answers Section 11, here is set of total 10 basic gk questions with Answers that is most important for various competitive examination.


Q1. The case of dispute in the presidential election is referred to
A. Chief Election Commissioner
B. Supreme Court
C. Parliament
D. None of the above

Show Answer
Answer: – B.

Q2. Who introduced the ‘Civil Services’ in India ?
A. Lord Dalhousie
B. Lord Curzon
C. Lord Wellesley
D. Lord Cornwallis

Show Answer
Answer: – D.

Q3. Who is the father of White Revolution in India ?
A. Molly Kurien
B. Nitya S Ghotge
C. M.S. Swaminathan
D. Verghese Kurien

Show Answer
Answer: – D. Verghese Kurien – Verghese Kurien, the father of White Revolution in India and the founder of Amul

Q4. What is millet in agriculture ?
A. Large seeded grasses
B. Cultivated for their edible dry seeds
C. Small seeded grasses
D. Millets are poor in nutrient content

Show Answer
Answer: – C. Small seeded grasses -Millets are a group of highly variable small-seeded grasses, widely grown around the world as cereal crops or grains for fodder and human food.

Q5. How many members in one self-help group (SHG) ?
A. 15-20
B. 10-15
C. 10-20
D. 14-18

Show Answer
Answer: – C. 10-20 -A self-help group (SHG) is a village-based financial intermediary committee usually composed of 10–20 local women or men.

Q6. Which year is the deadline for completion of PMGSY(Pradhan Mantri Gram Sadak YojanA. ?
A. 2018
B. 2020
C. 2021
D. 2019

Show Answer
Answer: – D. 2019 – The government has forwarded the target date by three years from 2022 to 2019 to achieve complete rural connectivity through all-weather roads under Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana, PMGSY

Q7. Prime Minister Narendra Modi launched ‘Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan’ for
A. Panchayat Samiti
B. Gram Panchayat
C. Panchayati Raj
D. All of these

Show Answer
Answer: – C. Panchayati Raj – Prime Minister Narendra Modi launched ‘Gram Uday Se Bharat Uday Abhiyan’ (Village Self Governance Campaign) to strengthen Panchayati Raj in villages and ensure social harmony in villages. It was launched on the occasion of 125th birth anniversary of Dr. Babasaheb Ambedkar at his birthplace at Mhow, Madhya Pradesh

Q8. Asia’s largest optical telescope ARIES was located in
A. India
B. Pakistan
C. Bangladesh
D. Nepal

Show Answer
Answer: – A. India – Asia’s largest and first of its kind optical telescope Aryabhatta Research Institute of Observational Sciences (ARIES) was unveiled at Devasthal in Nainital District, Uttrakahnd. It was remotely activated by Prime Minister
Narendra Modi and his Belgian counterpart Charles Michel from Belgium

Q9. India’s first day-night Test is scheduled to be held in which stadium ?
A. Feroz Shah Kotla Ground, New Delhi
B. M.A. Chidambaram Stadium, Chennai
C. Gymkhana Ground, Mumbai
D. Eden Garden, Kolkata

Show Answer
Answer: – D. Eden Garden, Kolkata -India and New Zealand team scheduled to play the India’s first day-night Test in Eden garden in Kolkata.But it is refused by Indian team

Q10. Which of the following musical instruments is played by Amjad Ali Khan?
A. Veena
B. Tabla
C. Sarod
D. Guitar

Show Answer
Answer: – Sarod
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Preparation Also of : Biology GK for Exam | Simple Science GK | Books and Writer GK Quiz