Biology General Knowledge Questions and Answers – Set 2

Q1. Palmau (Betla) National Park is situated in:
A. Orissa
B. West Bengal
C. Jharkhand
D. Bihar

Show Answer
Answer: (C) Jharkhand – Jharkhand (Latehar District) has Pelmau(Betla) National park with a Tiger reserve having bison
,axis axis ,elephant and leopards too.

Q2. Hemichordates have close affinities with which of the following phylum:
A. Annelida
B. Arthopoda
C. Echinodermata
D. Mollusca

Show Answer
Answer: (C) Echinodermata – Echinodermata show evolutionary nearness to hemichordates with enterocoelom type of development.

Q3. Dicondylic skull is the characteristic feature of
A. Amphibia and Mammalia
B. Aves and Mammalia
C. Amphibia and Reptilia
D. Reptilia and Aves

Show Answer
Answer: (A) Amphibia and Mammalia – Amphibia and Mammalia have dicondylic skull that is attached to the body with two articulatory condyles.

Q4. Echolocation is exhibited by
A. Man
B. Bats
C. Cats
D. Owl

Show Answer
Answer: (B) Bats – Bats exhibit echolocation system wherein ultrasonic sound is produced to perceive objects
coming in its way.

Q5. If in a child secretion from the anterior lobe of pituitary gland is more than normal, the child will be suffering from
A. Night Blindness
B. Maturing late
C. Gigantic due to speedy growth
D. Dull mentally and weak

Show Answer
Answer: (C) Gigantic due to speedy growth – Gigantic due to speedy growth as hormone secreted by its pituitary gland affects growth.

Q6. Blood is supplied to the walls of vessels by
A. Choroid plexus
B. Pons varoli
C. Crura cerebri
D. Vasa vasorum

Show Answer
Answer: (D) Vasa vasorum – Vasa vasorum supplies blood to the walls of blood vessels.

Q7. On the basis of development odontoid process of axis of mammals is:
A. Ribs of axis vertebrae
B. Centrum of atlas
C. Neural spine of atlas
D. Centrum of axis

Show Answer
Answer: (A) Ribs of axis vertebrae – Odontoid process of axis of mammals is the rib of axis vertebrae.

Q8. Gametocytes of malarial parasites are formed in
A. Stomach of female Anopheles
B. Stomach of male anopheles
C. Blood of man
D. Salivary glands of anopheles

Show Answer
Answer: (C) Blood of man – Gametocytes of malarial parasites are formed in the RBC’s of man which then gets transferred to
the vector.

Q9. Trypanosoma is
A. Non-pathogenic
B. Monogenetic
C. Digenetic
D. Facultative

Show Answer
Answer: (C) Digenetic – Digenetic trypansoma is a digenetic parasite having two hosts : Man & Tse-Tse fly.

Q10. One of the following is not correctly matched –
A. Glochidium – Mollusca
B. Planula – Coelenterata
C. Trochophore – Anelida
D. Tornaria – Echinodermata

Show Answer
Answer: (D) Tornaria – Echinodermata – Tornaria – Echinodermata is incorrect as it is a hemichordate larva rest all options are correct.