Biology General Knowledge Questions and Answers – Set 3

Q1. Periplaneta americana differs from Blatta orientalis in having:
A. No wings
B. Developed wings
C. Only first pair of wings
D. Only second pair of wings

Show Answer
Answer: (B) Developed wings – Periplaneta americana has developed wing.

Q2. Harmful insect for the leaves and stem of sugarcane is –
A. Pyrilla
B. Agrotis
C. Leptocorisa
D. Idiocercus

Show Answer
Answer: (A) Pyrilla –

Q3. If a live earthworm is pricked with a needle on its outer surface without damaging its gut, the fluid that comes out is :-
A. Excretory fluid
B. Mucous
C. Haemolymph
D. Coelomic fluid

Show Answer
Answer: (D) Coelomic fluid – Coelomic fluid will come out.

Q4. Similarity between housefly and mosquito is that both have
A. Two pairs of fully developed wings
B. Sponging Mouthparts
C. Long Antennae
D. Larval forms

Show Answer
Answer: (D) Larval forms – Larval forms of both are similar.

Q5. Which all of the following are vector hosts?
A. Sand fly, Tse tse fly, House fly, Culex
B. Tse tse fly, Trypansoma, Sand fly, Leishmania
C. House fly, Plasmodium, Monocystis, Culex
D. Bed bug, Silver fish, Ratflea, Entamoeba

Show Answer
Answer: (A) Sand fly, Tse tse fly, House fly, Culex – Sand fly, Tse tse fly, House fly, Culex are all vectors which transmit diseases.

Q6. The drug used in Ascariasis is
A. Shesham oil
B. Oil of Chenopodium
C. Chloroquinone
D. Tarcamphor

Show Answer
Answer: (B) Oil of Chenopodium -Oil of Chenopodium is used to cure Ascariasis.

Q7. In a cymose type of inflorescence, the growth of the main axis terminates in a:
A. Branch
B. Leaf
C. Bract
D. Flower

Show Answer
Answer: (D) Flower – If the peduncle terminates into flower then it is called cymose inflorescence.

Q8. Which can function as carrier in active ion absorption?
A. Ferredoxin
B. Plastoquinone
C. Cytochrome
D. Lecithin

Show Answer
Answer: (D) Lecithin – Lecithin carries both anions & cations and forms a lecithin-ion complex.

Q9. Insectivorous plants grow in:
A. Nitrogen rich soil
B. Nitrogen deficient soil
C. Potassium deficient soil
D. Carbohydrate rich soil

Show Answer
Answer: (B) Nitrogen deficient soil – Insectivorous plants grow in Nitrogen deficient soil. They fulfill their nitrogen requirement by trapping & digesting insects.

Q10. The first CO2 acceptor in C4 plants is:
A. PGA
B. PEP
C. RuBP
D. OAA

Show Answer
Answer: (B) PEP – In C4 plants Phosphoenolpyruvate (a 3 carbon compound) picks up CO2 and changes into Oxaloacetate (4 carbon compound) in the presence of water. This reaction is catalysed by the enzyme, phosphoenol pyruvate carboxylase.