Biology General Knowledge Questions and Answers – Set 4

Q1. Tonoplast is :
A. A feature of all cells.
B. Found in prokaryotic cells only.
C. Found in plant cells only.
D. Found in animal cells only

Show Answer
Answer: (C) Found in plant cells only – Tonoplast is a cytoplasmic membrane surrounding a large central vacuole in plant cells.

Q2. The cell wall of both bacteria and cyanobacteria contains:
A. Lipid
B. Pectin
C. Protein
D. Muramic acid

Show Answer
Answer: (D) Muramic acid – It is a characteristic feature of prokaryotic cell wall.

Q3. The stage of meiosis in which pairing of homologous chromosomes starts, is
called:
A. Leptotene
B. Zygotene
C. Diplotene
D. Pachytene –

Show Answer
Answer: (B) Zygotene During Zygotene phase homologous chromosomes comes close to each other and start pairing that is called synapsis.

Q4. A duplicated chromosome has how many chromatids ?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Show Answer
Answer: (B) Two – The two chromatids of a duplicated chromosome are held together at the centromere.

Q5. The Ecological pyramid that is always upright:
A. Pyramid of Energy
B. Pyramid of Biomass
C. Pyramid of Number
D. None of the options

Show Answer
Answer: (A) Pyramid of Energy – Pyramids of energy are always upright, as energy is lost at each trophic level.

Q6. The main components of photochemical smog are:
A. Water Vapour
B. Sulphur Dioxide
C. Oxides of Nitrogen
D. All options are correct

Show Answer
Answer: (C) Oxides of Nitrogen – Photochemical smog is formed through the reaction of solar radiation with airborne pollutants like nitrogen oxides and volatile organic compounds.

Q7. Which of the following chromosomes are responsible for most of the sexlinked traits?
A. 13
B. Y
C. 15
D. X

Show Answer
Answer: (D) X – There are many X-linked diseases, such as hemophilia, colorblindness etc. but known Y-linked diseases are few and very rare.

Q8. The taxonomic unit ‘Phylum’ in the classification of animals is equivalent to which hierarchical level in classification of plants:
A. Class
B. Order
C. Division
D. Family

Show Answer
Answer: (C) Division – “Phylum” applies formally to any biological domain, but it is always used for animals, whereas “Division” is often used forplants.

Q9. The anthesis is a phenomenon, which refers to:
A. Development of anthers
B. Stigma receptors
C. Opening of flower bud
D. Reproduction in plants

Show Answer
Answer: (C) Opening of Flower bud – Anthesis refers to the time of flowering, whenflower bud opens with parts available for pollination.

Q10. The fruit of coconut is:
A. Berry
B. Drupe
C. Nut
D. Pome

Show Answer
Answer: (B) Drupe – Coconuts is a drupe fruit with a hard stony covering enclosing the seed.