Blood Relations – Verbal Reasoning Questions and Answers – Set 2

Blood Relation Reasoning Set – 2: These types of questions based on blood relations which are mostly asked in various competitive examinations.


Q1. B is the father of Q. B has only two children. Q is the brother of R. R is the daughter of P. A is the granddaughter of P. S is the father of A. How is S related to Q?
A. Son
B. Son-in-law
C. Brother
D. Brother-in-law
E. None of these

Show Answer
Answer: D – S is the brother-in-law of Q.

Q2. Annu is daughter of my mother’s brother Abahi. Pari is granddaughter of my mother. Pari should call Annu as
A. Maternal Aunt
B. Sister
C. Cousin
D. Niece

Show Answer
Answer: A – Pari should call Annu her Maternal Aunt.

Q3. A’s mother is siter of B and daughter of C. D is the daughter of B and sister of E. How C is related to E?
A. Sister
B. Mother
C. Father
D. Grandmother or Grandfather

Show Answer
Answer: D – C is either grandmother or grandfather of E.

Q4. A man said to women, “The only son of your brother, is the brother of my wife.” How is that woman related to the wife of that man?
A. Aunt
B. Sister
C. Mother
D. Grandmother

Show Answer
Answer: A – That woman is Aunt to the wife of that man.

Q5. In a family of five persons, Dinesh is Jairam’s Son and Gopal’s brother while Meeta is Gopal’s Mother and Jayanti’s daughter. If there is no step brothers or half-brothers in the family, which of the following statement is true?
A. Jayanti is Dinesh’s mother
B. Meeta is Dinesh’s mother
C. Jayati is Jairam’s mother
D. All of the above

Show Answer
Answer: B – Meeta is Dinesh’s mother.

Q6. A man showed a bow next to him and said, “He is the son of my wife’s sister-in-law bit I am the only child of my parents”, How is my son related to him?
A. Cousin
B. Brother
C. Uncle
D. Nephew

Show Answer
Answer: A – Son of sister-in-law of man means that boy is the son of his brother-in-law and the son of the man is cousin to that boy.

Q7. Pointing to a lady Simon said, “She is the daughter of the only sister of my father”. How is lady related to Simon?
A. Mother
B. Aunt
C. Sister
D. Cousin Sister

Show Answer
Answer: D – The lady is the cousin sister of Simon.

Q8. Introducing Asha to guests, Bhaskar said, “Her father is the only son of my father. “How is Ahsa related to Bhasker?
A. Niece
B. Granddaughter
C. Mother
D. Daughter

Show Answer
Answer: D – Only son of Bhaskar’s father is himself, Therefore, Asha’s father is Bhaskar. Hence, Asha is the daughter of Bhaskar.

Q9. Deepak said to NItin, “That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father’s wife”. How is the bow playing football related to Deepak?
A. Son
B. Brother
C. Cousin
D. Brother-in-law

Show Answer
Answer: B – The boy is brother of Deepak.

Q10. Sunil is the son of Kesav. Simran, Kesav’s sister, has son Maruti and daughter Sita. Prem is the maternal uncle of Maruti. How is Sunil related to Maruty?
A. Cousin
B. Uncle
C. Brother
D. Nephew

Show Answer
Answer: A – Kesav is Prem’s brother i.e., maternal uncle of Maruti. So, Sunil is the cousin of Maruti.