Verbal Reasoning

Blood Relations – Verbal Reasoning Questions and Answers – Set 4

Blood Relation Reasoning Set – 4: These types of questions based on blood relations which are mostly asked in various competitive examinations.

Q1. There are six members in family. A is the father of D, E is the grandfather of D. B is the daughter-in-law of C. F is the uncle of D. What is the relationship of C with F?
A. Sister
B. Mother-in-law
C. Nephew
D. Data Inadequate

Show Answer
Answer: D – Cannot be determine, Since the relation of B and C is not given with other family member. Hence, data is inadequate.

Q2. In a family there are seven persons, comprising two married couples, T is the son of M and the grandson of K. M is a widower. M and R are brothers and W is the daughter-in-law of J, who is the mother of R and the grandmother of ‘D’. How is D related to M?
A. Son
B. Son-in-law
C. Nephew
D. Brother

Show Answer
Answer: C – M is uncle of D or D is Nephew of M.

Q3. A, Q, Y, Z are different persons. Z is the father of Q. A is the daughter of Y and Y is the son of Z. If P is the son of Y and B is the brother of P, then
A. B and Y are brothers
B. A is the sister of B
C. Z is the uncle of B
D. Q and Y are brothers

Show Answer
Answer: B – A is sister of B.

Directions: Study the following information carefully to answer these questions.
I ‘P*Q’ means ‘P is father of Q’
Ii ‘P#Q’ means ‘P is sister of Q’
III ‘P+Q’ means ‘P is brother of Q’
IV ‘P-Q’ means ‘P is mother of Q’
V ‘P/Q’ means ‘P is son of Q’
VI ‘P=Q’ means ‘P is daughter of Q’

Q4. If Z*X-Y is given, and then which of the following is true?
A. Z is maternal uncle of Y
B. Z is grandfather of Y
C. X is nephew of Z
D. Z is grandmother of Y

Show Answer
Answer: B – Option (b) is true.

Q5. Which of the following means ‘Z has two children’?
A. Z + Y + X
B. Z * Y # X
C. Z # Y – X
D. Z + X/Y

Show Answer
Answer: B – Z has two children x and y.

Q6. Which of the following means ‘X is the grandfather of Y’?
A. X * Z * Y
B. Y * Z/X
C. Z # X = Y
D. X + Y/Z

Show Answer
Answer: A – X is grandfather of Y.

Q7. Which of the following means ‘X is the grandfather of Z’?
A. X * Y * Z
B. Z # X – Y
C. Y – Z = X
D. X – Y – Z

Show Answer
Answer: A –

Q8. Which of the following means ‘Y is the mother of X and Z’?
A. X + Y – Z
B. Y – X/Z
C.Y – X + Z
D. Y + X * Z

Show Answer
Answer: C –

Q9. If ‘P$Q” means ‘P is father of Q’, ‘P#Q’ means ‘P is mother of Q’, ‘P*Q’ means ‘P is sister of Q’, then how is D related to N in N#A$B*D?
A. Nephew
B. Grandson
C. Grand daughter
D. Data Inadequate
E. None of the above

Show Answer
Answer: D –

Direction: Read the following information carefully and answer of following questions.
If ‘A+B’ means ‘A is the father of B’
If ‘AxB’ means ‘A is the sister of B’
If ‘A$B’ means ‘A is the wife of B’
If ‘A%B’ means ‘A is the mother of B’
If ‘A/B’ means ‘A is the son of B’

Q10. What should come in place of the question mark, to establish that J is the brother of T in the expression?
J / P % H ? T % L
A x
B /
C $
D Either / or x
E. Either + or /

Show Answer
Answer: A –

Q11. Which among the given expressions indicate that M is the daughter of D?
A. L % R $ D + T x M
B. L + R $ D + M x T
C. L % R % D + T / M
D. D + L $ R + M x T
E. L $ D / R % M / T

Show Answer
Answer: B –

Q12. Which among the following options is true, if the expression ‘I + T % J x L / K’ is definitely true?
A. L is the daughter of T
B. K is the son-in-law of I
C. I is the grandmother of L
D. T is the father of J
E. J is the brother of L

Show Answer
Answer: B –

Q13. Which among the following expression is true, if Y is the son of X is definitely false?
A. W % L x T x Y / X
B. W + L x T x Y / X
C. X + L x T x Y / W
D. W $ X + L + Y + T
E. W % X + T x Y / L

Show Answer
Answer: – D –

Q14. What should come in place of question mark, to establish that T is the sister-in-law of Q in the expression?
R % T x P ? Q + V
A. /
B. %
C. x
D. $
E. Either $ or x

Show Answer
Answer: D –
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/