Blood Relations – Verbal Reasoning Questions and Answers

These types of questions based on blood relations which are mostly asked in various competitive examinations.

‘Blood relation’ is defined as when a person is related to another by birth rather than by marriage.

These questions which are asked related to ‘Blood Relation’. ‘Blood relation’ is defined as when a person is related to another by birth rather than by marriage.

These questions which are asked related to ‘Blood Relation’. You should have some knowledge of ‘blood relation’ in order to solve these questions.


Q1. Pointing towards a boy Veena said, “He is the son of only son of my grandfather,” How is that boy related to Veena?
A. Son
B. Husband
C. Cousin
D Nephew

Show Answer
Answer: B – The only son of Veena’s grandfather is her father and son of her father is her brother.

Q2. Ramesh is the brother of Amit. Sushma is the sister of Satish. Amit is the son of Sushma. How is Ramesh related to Sushma?
A. Father
B. Brother
C. Son
D. Nephew

Show Answer
Answer: C – Ramesh is son of Sushma.

Q3. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the women?
A. Nephew
B. Son
C. Cousin
D. Uncle

Show Answer
Answer: C – Man is cousin of woman.

Q4. Pointing to a woman in the photograph. Rajesh said, “The only daughter of her grandfather is my wife”. How is Rajesh related to that woman?
A. Uncle
B. Father
C. Maternal Uncle
D. Brother

Show Answer
Answer: B – Rajesh is father of that woman.

Q5. Pointing towards a girl, Anurag says “This girl is the daughter of the only child of my father”. What is relation of Anurag’s wife with the girl?
A. Sister
B. Aunt
C. Mother
D. None of these

Show Answer
Answer: D – The daughter of only child of Anurag’s father will be daughter of Anurag. Thus, Anurag’s wife will be the mother of this girl.

Q6. D is B’s Father. B is C’s sister-in-law and A’s daughter. How is A related to D?
A. Wife
B. Mother
C. Father
D. Husband

Show Answer
Answer: A – According to the question, D is the father of B and B is the daughter of A. Thus. A is wife of D.

Q7. Looking at a photograph, a person said, “I have no brother or sister but that man’s father is my father’s son”. At whose photograph was the person looking at?
A. His son’s
B. His nephew’s
C. His father’s
D. His own

Show Answer
Answer: A –That that photo is of his son.

Q8. Raghu a Babu are twins. Babu’s sister is Reema. Reema’s husband is Rajan. Raghu’s mother is Lakshmi. Lakshmi’s husband is Rajesh. How is Rajesh related to Rajan?
A. Uncle
B. Son-in-Law
C. Father-in-Law
D. Cousin

Show Answer
Answer: C – That Rajesh is the father-in-law of Rajan.

Q9. If Neena says, “Anita’s father Raman is the only son of my father-in-law, Mahipal”, than how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal?
A. Niece
B. Daughter
C. Wife
D. Grand daughter

Show Answer
Answer: D – Anita is granddaughter of Mahipal.

Q10. Moni is daughter is Sheela. Sheela is wife of my wife’s brother. How Moni is related to my wife?
A. Cousin
B. Niece
C. Sister
D. Sister-in-law

Show Answer
Answer: B – Moni is niece of my wife.