Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 1

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 1

Computer GK Set 01: We are creating here Computer General Knowledge (GK) Questions and Answers Section 1, here is set of total 10 computer science gk questions with Answers that is most important for various competitive examination.


Q1. The _________ is used by the user to give instructions to the computer.
A. Input Device
B. Output Device
C. Control Unit
D. Arithmec & Logic Unit

Show Answer
Answer: A. Input Device

Q2. Which of the following is not a File System?
A. FAT
B. NTFS
C. UFS
D. LCD

Show Answer
Answer: D- LCD

Q3. In MS Word, how many margins are on a page?
A. Two (header and footer)
B. Four (top, boom, right, le)
C. Two (landscape and Portrait)
D. Two (top and boom)

Show Answer
Answer: B – Four (top, boom,right, le)

Q4. What kind of Font would you use for displaying the 2 in 10 2?
A. Italic
B. Small
C. Superscript
D. Subscript

Show Answer
Answer: C – Superscript

Q5. What defines a transaction of buying or selling online?
A. Online transaction processing (OLTP)
B. E­commerce
C. Commercial Networking
D. None of the above

Show Answer
Answer: B – E­commerce

Q6. ____________ is an input device.
A. Pendrive
B. Scanner
C. Printer
D. Ploer

Show Answer
Answer: B – Scanner

Q7. Which among the following is not a mobile Operating System?
A. Bada
B. Safari
C. Symbian
D. MeeGo

Show Answer
Answer: B – Safari is a web browser

Q8. Which among the following key can be used as a shortcut to rename a folder in Microsoft Windows 8 and higher versions?
A. F2
B. F4
C. F6
D. F9

Show Answer
Answer: A – F2 is a shortcut to rename selected object in MS windows 8 and higher versions.

Q9. AT and T designed its first commercial modem, specifically for converting digital computer data to analog signals for transmission across its long distance network. What is the name of the modem?
A. Telex
B. Memex
C. CompuServe
D. Dataphone

Show Answer
Answer: D – In 1960’s AT&T introduces its Dataphone, the first commercial modem. The first commercial modem made for converting digital computer data at analog signals for transmission across long distance networks.

Q10. Integrated Chips or IC’s were started to be in use from which generation of Computers?
A. 1st Generation
B. 2nd Generation
C. 3rd Generation
D. 4th Generation

Show Answer
Answer: C – IC were started to be in use from 3rd generation of computers. In third generation of computer, IC (Integrated circuits) was used as the electronic component for computers. The development of IC gave birth to a new field of microelectronics. The main advantage of IC is not only its small size but its superior performance and reliability than the previous circuits. It was first developed by T.S Kilby. This generation of computer has huge storage capacity and higher calculating speed.

Q11. Which of the following shortcut keys is used to select entire column in MS EXCEL?
A. Shift + Spacebar
B. Ctrl + Spacebar
C. Alt + Spacebar
D. Both 1 and 2

Show Answer
Answer: Ctrl + Spacebar

Preparation Also of : Current GK Questions | Hindi GK for SSC | Bank GK Questions


Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 16

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 16 Computer GK Set 016: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 15

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 15 Computer GK Set 15: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 14

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 14 Computer GK Set 14: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 13

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 13 Computer GK Set 13: We ...
Read More

Computer Science General Knowledge Questions and Answers – Section 12

Q1. Abacus was the first A. electronic computer B. mechanical computer C. electronic calculator D. mechanical calculator Answer: mechanical calculator ...
Read More

Computer Science General Knowledge Questions and Answers – Section 11

Q1. Which of the following produces the best quality graphics reproduction? A. Laser printer B. Ink jet printer C. Plotter ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 10

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 10 Computer GK Set 010: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 9

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 9 Computer GK Set 09: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 8

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 8 Computer GK Set 08: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 7

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 7 Computer GK Set 07: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 6

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 6 Computer GK Set 06: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 5

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 5 Computer GK Set 05: We ...
Read More