Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 2

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 2

Computer GK Set 02: We are creating here Computer General Knowledge (GK) Questions and Answers Section 2, here is set of total 10 computer science gk questions with Answers that is most important for various competitive examination.


Q1. In Computer programming there is set of subroutine definitions, protocols, and tools for building software and applications. Which among the following is a term for sets of requirements that govern how one application can talk to another?
A. UPS
B. API
C. CGI
D. J2EE

Show Answer
Answer: B – An API may be for a web-based system, operating system, database system, computer hardware, or software library. It is an acronym for Application Programming Interface. An API specifies how software components should interact and APIs are used when programming graphical user interface (GUI) components.

Q2. BSoDs can be caused by poorly written device drivers or malfunctioning hardware, such as faulty memory, power supply issues, overheating of components, or hardware running beyond its specification limits. Which colour screen is displayed when encountered a BSOD Error?
A. Red
B. Grey
C. Black
D. Blue

Show Answer
Answer: D – BSODs appear when Microsoft Windows encounters a critical error it can’t recover from, requiring a reboot and possibly resulting in lost work. It stands for blue screen of death. Blue screens are generally caused by problems with your computer’s hardware or issues with its hardware driver software. A blue screen occurs when Windows encounters a “STOP Error.” This critical failure causes Windows to crash and stop working.

Q3. Which among the following is the smallest unit in an image in a computer screen?
A. Unit
B. Pixel
C. Array
D. Resolution

Show Answer
Answer: B – In digital imaging, a pixel, pel, or picture element is a physical point in a raster image, or the smallest addressable element in an all points addressable display device; so it is the smallest controllable element of a picture represented on the screen.

Q4. Who among the following is inventor of transistors?
A. Walter Houser Brattain
B. John William
C. John Bardeen
D. Both A. and C.

Show Answer
Answer: D – Walter Houser Brattain was an American physicist, along with John Bardeen and William Shockley, invented the point-contact transistor.

Q5. In E-R diagram, relationship is represented by _________.
A. diamond shaped
B. circular shaped
C. ellipse shaped
D. square shaped

Show Answer
Answer: A – Diamond shaped figure is used to represent relationship in E-R diagram.

Q6. What is periodically adding, changing and deleting file records called?
A. renewing
B. upgrading
C. restructuring
D. updating

Show Answer
Answer: D – Updating is periodically adding, changing and deleting file records.

Q7. What is the short cut key to open Font dialog box in MS Word?
A. Ctrl + F
B. Alt + Ctrl + F
C. Ctrl + D
D. Ctrl + Shift + D

Show Answer
Answer: C – Ctrl + D is the shortcut key to open font dialog box.

Q8. What is gutter margin?
A. Margin that is added to the left margin when printing
B. Margin that is added to right margin when printing
C. Margin that is added to the binding side of page when printing
D. Margin that is added to the outside of the page when printing

Show Answer
Answer: C -A gutter margin setting adds extra space to the side margin or top margin of a document that you plan to bind. A gutter margin helps ensure that text isn’t obscured by the binding.

Q9. Codec refers to _____?
A. Coder-decoder
B. Co-declaration
C. Command declaration
D. Command decoding

Show Answer
Answer: A – A codec is a device or computer program for encoding or decoding a digital data stream or signal.

Q10. What are general purpose computers used for?
A. Accounting
B. Creating a small database
C. Performs calculation
D. All of the above

Show Answer
Answer: D – General purpose computers can perform all those tasks.

Q11. Which of the following is not a programming language?
A. C
B. JavaScript
C. Visual Basic
D. HTML

Show Answer
Answer: D – HTML

Preparation Also of : Science GK Quiz | Practice Mock Online | India Jobs


Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 16

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 16 Computer GK Set 016: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 15

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 15 Computer GK Set 15: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 14

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 14 Computer GK Set 14: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 13

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 13 Computer GK Set 13: We ...
Read More

Computer Science General Knowledge Questions and Answers – Section 12

Q1. Abacus was the first A. electronic computer B. mechanical computer C. electronic calculator D. mechanical calculator Answer: mechanical calculator ...
Read More

Computer Science General Knowledge Questions and Answers – Section 11

Q1. Which of the following produces the best quality graphics reproduction? A. Laser printer B. Ink jet printer C. Plotter ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 10

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 10 Computer GK Set 010: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 9

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 9 Computer GK Set 09: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 8

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 8 Computer GK Set 08: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 7

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 7 Computer GK Set 07: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 6

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 6 Computer GK Set 06: We ...
Read More

Computer General Knowledge – (GK) Questions and Answers – Set 5

Here you can preparation for Basic General Knowledge Questions and Answers of – Set 5 Computer GK Set 05: We ...
Read More