Current Affairs August 2 2017 Questions and Answers

August 2 2017 Current Affairs Questions and Answers with an Explanation

Q1. The Union government has launched “e-RaKAM” portal to provide a platform to sell agricultural produce. What does ‘RaKAM’ stands for?
A. Rashtriya Kisan Agri Mandi
B. Rashtriya Kisan Agriculture Mandi
C. Rashtriya Kisan Agricultural Mandi
C. Rashtriya Kisan Agri-farming Mandi

Show Answer
Answer: A – The government today launched a portal, e-RaKAM, to provide a platform to sell agricultural produce. The portal is a joint initiative by state-run-auctioneer MSTC and Central Warehousing Corporation arm CRWC.

Q2. Who among the following has been confirmed by US Senate to lead the Federal Bureau of Investigation (FBI)?
A. Vincent Collins
B. Christopher Wray
C. James Armitage
D. Jacob Powell

Show Answer
Answer: – B – Christopher Wray is new FBI director: Former criminal lawyer who disagreed with Donald Trump multiple times.

Q3. According to United Nations report, Which country joined with India at home to 39% of young Internet users?
A.Pakistan
B. China
C. Nepal
D. Bhutan

Show Answer
Answer: B – India and China are home to 39 per cent of the 830 million young people worldwide who use the Internet, according to a UN report.

Q4. Which State government on August 2, 2017 cleared a Bill banning conversions?
A. Odisha
B. Maharashtra
C. Jharkhand
D. Gujarat

Show Answer
Answer: C – The Jharkhand cabinet approved on Tuesday the draft of a bill that will ban religious conversion by force or allurement. The Jharkhand Religious Independence Bill, 2017, was approved at a meeting of the cabinet chaired by chief minister Raghubar Das.

Q5. Which company has bagged the Mauritius metro project?
A. Gammon
B. DLF
C. L & T
D. Tata Projects

Show Answer
Answer: C – Larsen & Toubro has bagged an order worth Rs 3,375 crore to build a metro rail project for the government of Mauritius, the engineering major said on Wednesday.

Q6. Santosh Mohan Dev who passed away recently for the former Union Minister under which Ministry?
A. Chemicals and Fertilizers Ministry
B. Human Resource Development Ministry
C. Heavy Industry Ministry
D. Agriculture and Farmers Welfare Ministry

Show Answer
Answer: C – Former union minister Santosh Mohan Dev today passed away at his home town Silchar in Assam following kidney and other ailments at the age of 83.

Q7. Who won the Atlanta Open title of tennis recently?
A. Ryan Harrison
B. Andy Murray
C. John Isner
D. Roger Federer

Show Answer
Answer: C – John Robert Isner is an American professional tennis player. Considered one of the best servers of the ATP World Tour, Isner achieved his career-high singles ranking of world No. 9 in April 2012.

Q8. Which state has started signature campaign for the total eradication of Measles, Mumps, and Rubella?
A. Haryana
B. Gujarat
C. Himachal Pradesh
D. Jharkhand

Show Answer
Answer: C – MMR vaccination campaign to be launched in Kangra.

Q9. India and China are home to ______ per cent of the 830 million youngsters worldwide who use the Internet, according to a UN report.
A. 29
B. 39
C. 49
D. 59

Show Answer
Answer: B – India and China are home to 39 per cent of the 830 million young people worldwide who use the Internet, according to a UN report.

Q10. BookMyShow has acquired which media platform on Aug 1, 2017?
A. Nfusion
B. Cfusion
C. Mfusion
D. Dfusion

Show Answer
Answer: A – BookMyShow, an online entertainment ticketing platform, has announced the acquisition of Nfusion, a media platform, for an unspecified amount in an all-cash deal to foray into audio entertainment.
Error: View dc46e4cc3t may not exist