Current Affairs August 3 2017 Questions and Answers

August 3 2017 Current Affairs Questions and Answers with an Explanation

Q1. Which country signed a Memorandum of Understanding (MoU) with India on Cooperation in renewable energy?
A. Israel
B. Spain
C. Finland
D. Iraq

Show Answer
Answer: B – India and Israel plan renewable energy cooperation, advance MOU.

Q2. Indian Army has developed which mobile app for soldiers to track promotions and postings?
A. Soldier App
B. ArmyCloud app
C. Humraaz app
D. TrackPost app

Show Answer
Answer: C – The Indian Army has developed a mobile application through which serving soldiers can track details like postings and promotions, an army official said.

Q3. Which bill was passed by the Union Parliament recently for children Welfare?
A. Right of Children to Free and Compulsory Education Amendment Bill
B. Children and Welfare Act
C. Child Welfare Provider Inclusion Act of 2017
D. Improving Services for Older Youth in Foster Care Act

Show Answer
Answer: A – Right of Children to Free and Compulsory Education (Amendment) Bill, 2017 passed; deadline extended for teachers to obtain minimum qualification.

Q4. Which country has issued a ban prohibiting its citizens travelling to North Korea?
A. UK
B. Germany
C. Japan
D. US

Show Answer
Answer: D – The United States issued a ban on Wednesday prohibiting its citizens traveling to North Korea, a move triggered by the death of a US student imprisoned by Pyongyang during a tourist visit.

Q5. Who is reelected as the Prime Minister of Papua New Guinea?
A. Bill Stake
B. Peter O’Neill
C. Julius Shan
D. Michael Somare

Show Answer
Answer: B – Prime Minister Peter O’Neill was re-elected as leader of the South Pacific island nation on Wednesday, following a complex, chaotic election plagued by violence and allegations of ballot fraud.

Q6. How many meeting did the BRICS Trade Ministers held in Shanghai,China recently ?
A.7
B.5
C.3
D.4

Show Answer
Answer: A – The 7th Meeting of BRICS Trade Ministers was held in Shanghai from 1-2 August. A six-member delegation led by Commerce and Industry Minister Smt.

Q7. Shikha Pandey belongs to which of the following sports?
A. Chess
B. Cricket
C. Golf
D. Badminton

Show Answer
Answer: B – Shikha Pandey is an Indian cricketer. She made her international Twenty20 debut on 9 March 2014 while playing against Bangladesh at Cox’s Bazar cricket stadium in Bangladesh.

Q8. Which of the following country named new defence Itsunori Onodera and foreign ministers as part of a cabinet revamp?
A. Spain
B. Finland
C. Germany
D. Japan

Show Answer
Answer: D – Japanese Prime Minister Shinzo Abe on Thursday named new defence and foreign ministers as part of a cabinet revamp he hopes will stem a decline in public support after a series of scandals and missteps.

Q9. Which of the following brands is set to launch its line of clothing?
A. Patanjali
B. Titan
C. Max
D. Reliance

Show Answer
Answer: A – Baba Ramdev’s Patanjali Ayurved is preparing to launch its ‘swadeshi’ line of branded clothes, including jeans, by April and has set a sales target of Rs5,000 crore for the first year.

Q10. RBI cut repo rate to ___ on Aug 2, 2017.
A. 5.5 percent
B. 5.75 percent
C. 6 percent
D. 6.5 percent

Show Answer
Answer: C – The Monetary Policy Committee (MPC) of the Reserve Bank of India (RBI) today cut repo rate, or its key lending rate, by 25 basis points to 6 per cent – the lowest since November 2010.
Error: View dc46e4cc3t may not exist