Current Affairs August 7 2017 Questions and Answers

August 7 2017 Current Affairs Questions and Answers with an Explanation

Q1. Who has will be the new Vice-Chairman of NITI Aayog?
A. Rajiv Kumar
B. Vinod Paul
C. Ritesh Gupta
D. S L Shivappa

Show Answer
Answer: A – Economist Dr Rajiv Kumar was tonight named as the new Vice Chairman of NITI Aayog, five days after the incumbent Arvind Panagariya announced that he would quit to return to academics.

Q2. Which Indian tech company would acquire London-based firm Brilliant Basics for Rs 62.76 crore?
A. Infosys
B. Tata Consultancy Services (TCS
C. Wipro
D. HCL Tech

Show Answer
Answer: A – Software services firm Infosys has said it would acquire London-based firm Brilliant Basics for Rs 62.76 crore (£7.5 million).

Q3. Which researchers develop low-cost, sensitive CO sensor recently?
A. World Agroforestry Center
B. World Zoological Center
C. Indian Institute of Science (IISc)
D. International Centre for Research in Agroforestry

Show Answer
Answer: C – Indian Institute of Science researchers have developed a highly sensitive nanometre-scale carbon monoxide sensor by employing an innovative fabrication technique. It is known that carbon monoxide (CO) can have adverse effects on the health of people exposed to it.

Q4. MobiKwik recently inked an agreement with which finance firm?
A. Mannapuram FInance
B. Bajaj Finance
C. HDFC Finance
D. Kotak Finance
Answer and Explanation

Show Answer
Answer: B – MobiKwik is an Indian company founded in 2009 that provides a mobile phone based payment system and digital wallet. Customers add money to an online wallet that can be used for payments.

Q5. Which Bollywood actor is the brand Ambassador of the Swachh Bharat Mission in UP?
A. Sanjay Dutt
B. Ranbir Kapoor
C. Akshay Kumar
D. Amitabh Bachan

Show Answer
Answer: C – Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath today announced the appointment of Bollywood actor Akshay Kumar as the brand ambassador of the Swachh Bharat Mission in the state and also made his upcoming film “Toilet: Ek Prem Katha” tax free.

Q6. Who has been appointed as PAYBACK India’s new CEO?
A. Amitabh Kant
B. Sunil Duggal
C. Indra Nooyi
D. Gautam Kaushik

Show Answer
Answer: D – PAYBACK India, today announced the appointment of Gautam Kaushik as the new chief executive officer (CEO) to further its journey as a growth-oriented and consumer-centric coalition loyalty program in India.

Q7. Which country has imposed a new travel restrictions on Palestinians, preventing them from leaving blockaded Gaza with laptops?
A. Iran
B. Iraq
C. Israel
D. Syria

Show Answer
Answer: C – A rights group says Israel has imposed new travel restrictions on Palestinians, preventing them from leaving blockaded Gaza with laptops.

Q8. NAAC launched which framework on July 2017 that ICT enabled, objective, transparent, scalable and robust?
A. Revised Accreditation Framework
B. Revised Assessment Framework
C. Revised Association Framework
D. Revised Agriculture Framework

Show Answer
Answer: A – NAAC has launched a revised accreditation framework which became operational in July 2017.

Q9. Recently this pair has gets bronze at World Doubles Squash Championship?
A. Jenny Duncalf and Alison Waters
B. Laura Massaro & Nicol David
C. Nour El Sherbini & Camille Serme
D. Joshna Chinappa and Dipika Pallikal

Show Answer
Answer: A – The Indian pair of Joshna Chinappa and Dipika Pallikal Karthik settled for a bronze medal after losing to English duo of Jenny Duncalf and Alison Waters in the semifinals of the WSF World doubles squash championship in Manchester yesterday.

Q10. Paul Kagame recently won a landslide victory securing 99% votes and 3rd term in office. He is the president of which country?
A. Eritrea
B. Mozambique
C. Rwanda
D. Djibouti

Show Answer
Answer: C – Former guerrilla leader praised for bringing stability and growth after genocide but criticised as authoritarian wins third term.
Error: View dc46e4cc3t may not exist