Current Affairs August 8 2017 Questions and Answers

August 8 2017 Current Affairs Questions and Answers with an Explanation

Q1. Which team has won the 2017 All-India MCC-Murugappa Gold Cup hockey tournament?
A. Punjab National Bank (PNB)
B. Bengaluru Hockey Association (BHA)
C. Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
D. Indian Oil Corporation (IOC)

Show Answer
Answer: C – ONGC, after a mixed performance in the round-robin phase, raised its game in the semifinal to knock out defending champion Indian Railways. They continued in the same vein this evening and made their intentions clear from the beginning.

Q2. The Centre has declared entire area of which state as a “disturbed” area under Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for one more month?
A. Jharkhand
B. Assam
C. Mizoram
D.. Chhattisgarh

Show Answer
Answer: B – Assam, has been declared “disturbed” under the AFSPA with effect from August 3 till August 31. Areas near Meghalaya’s border areas adjoining Assam and three districts in Arunachal Pradesh have also been declared as “disturbed” under the AFSPA for two more months with effect from August 3.

Q3. With Which country Iran call for early operationalisation of Chabahar Port?
A. India
B. China
C. Pakistan
D. Africa

Show Answer
Answer: A – The statement also said he has conveyed India’s readiness to aid Iran in taking up operations in Chabahar Port during the interim period between the actual activation of contract.

Q4. The location of Presidential Retreats uniquely symbolise.
A. The fundamental right to move freely throughout the territory of India
B. The role of the President of India
C. The Constitution’s federal form and unitary spirit
D. None of the above

Show Answer
Answer: B – The President is also the chief of the Indian Armed Forces . The India President is capable with legislative powers such as: He/ She commands both the Houses of the Parliament and also can postpone the same. A bill passed by the parliament becomes a law only when it is passed by the President.

Q5. Which railway station in Uttar Pradesh has been renamed after Pt Deen Dayal Upadhyay?
A. Mughalsarai
B. Mirzapur
C. Allahabad
D. Buxar

Show Answer
Answer: A –

Q6. Who has been appointed as the Executive Director at World Bank to represent the constituency of India, Bangladesh, Bhutan and Sri Lanka for three years?
A. Bhavna
B. Kamya
C. Aparna
D. Divya

Show Answer
Answer: C – Senior bureaucrat S Aparna, presently Principal Secretary to Gujarat Chief Minister Vijay Rupani, has been appointed as an Executive Director in the World Bank in the US.

Q7. Who is going to be the next Chief Justice of India?
A. Karnan
B. Dipak Mishra
C. Jagdish Singh
D. Pinarayi Vijayan

Show Answer
Answer: C – Justice Dipak Misra will take over Justice Jagdish Singh Khekar as the next Chief Justice of India, the Law Ministry announced on Tuesday. Khekar will be retiring on August 27.

Q8. Which planet is called the hot Jupiter in the constellation Puppis?
A. WASP-12b
B. WASP-121b
C. WASP-12a
D. WASP-121a

Show Answer
Answer: B – When astronomers looked toward the planet WASP-121b, they were searching for evidence of an atmosphere. What they didn’t expect to see was a stratosphere made up of water so hot, it was glowing.

Q9. The government on August 7, 2017 announced that cess on Sports utility vehicles (SUVs) and top-end luxury cars will increase from 15% to ___%.
A. 25
B. 20
C. 30
D. 35
E. 40

Show Answer
Answer: A – The cess on sports utility vehicles and luxury cars is likely to be increased to 25 percent from the current 15 percent, making these vehicles more expensive, according to media reports. The Goods and Services Tax (GST) Council has taken a decision to this effect but has not discussed this yet, the reports said.

Q10. Which state/UT police is collaborating with Uber to empower smart access to Himmat, a women prosperity convenient application, through the rider application?
A. Punjab
B. Rajastha
C. Bihar
D. Delhi

Show Answer
Answer: D –
Error: View dc46e4cc3t may not exist