Current Affairs August 9 2017 Questions and Answers

August 9 2017 Current Affairs Questions and Answers with an Explanation

Q1. Kynan Chenai has won bronze in men’s trap event at the 7th Asian Championship Shotgun. He hails from which city?
A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Jaipur
D. Bhopal

Show Answer
Answer: B – India shooter Kynan Chenai won a bronze in men’s trap event, his first international medal at the senior level, at the 7th Asian Shotgun Championship in Astana, Kazakhstan.

Q2. As per a survey released by the Ministry of Drinking Water and Sanitation, almost all rural households in _____ and ______ had access to a toilet.
A. Gujarat and Kerala
B. Gujarat and West Bengal
C. Kerala and Telangana
D. Kerala and Haryana

Show Answer
Answer: D – Almost all rural households in Kerala and Haryana had access to a toilet while Bihar fared the worst, as per the findings of a government commissioned survey on rural sanitation.

Q3. How many crores did the Indian Railways earned through flexi fare scheme?
A. 420 crores
B. 540 crores
C. 250 crores
D. 650 crore

Show Answer
Answer: B – The Railways has earned an additional revenue of Rs 540 crore in less than a year through the flexi fare scheme and there is no plan to discontinue it, a senior ministry official said.

Q4. Who signed MoU with Telangana State Handloom Department?
A. Amazon India
B. Flipkart
C. Snapdeal
D. Paytm

Show Answer
Answer: A – Amazon India has said it signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Telangana Department of Handloom and Textiles, to educate, train and enable weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers across the country.

Q5. Gyan Singh Sohanpal fondly called chacha (uncle) by all has passed away. He was the former ___ minister.
A. Nagaland
B. Assam
C. West Bengal
D. Odisha

Show Answer
Answer: C – Between 1972 and 1977, he served as transport minister during the chief ministerial stint of Siddhartha Shankar Ray.

Q6. Sections 14, 15 and 16 of the National Food Security Act, 2013 fall under which one of the following chapters of the said act?
A. Identification of Eligible Households
B. Reforms in Targeted Public Distribution System
C. Women Empowerment
D. Grievance Redressal Mechanism

Show Answer
Answer: D –

Q7. Who was honoured by UAE Government recently?
A. Firoz Merchant
B. Anil Ambani
C. Ashok Misra
D. Rajesh Verma

Show Answer
Answer: A – An Indian businessman in the UAE, who has spent over USD 4 millions to help free prisoners languishing in jails due to non-payment of debts, has been honoured with the country’s prestigious “Community Service Medal”.

Q8. Which congress leader recently won RS election in Gujarat?
A. Shankarsingh Waghela
B. Ahmad Patel
C. Kapil Sibbal
D. Jairam Ramesh

Show Answer
Answer: B – Gujarat Rajya Sabha Election LIVE: Congress Says Ahmed Patel Re-Elected For Fifth Term After Tough Fight.

Q9. Who takes the appointment as the Deputy of Comptroller of Minority Affairs of Newyork Nassau Country?
A. Dilip Chauhan
B. Lalith Singh
C. Mohan Chawla
D. Srikanth Patel

Show Answer
Answer: A – Dilip Chauhan had joined the Comptroller’s office in 2015 as Director for Community Affairs. Dilip Chauhan had joined the Comptroller’s office in 2015 as Director for Community Affairs.

Q10. _______finishes 3rd in World Athletics Championship.
A. Justin Gatlin
B. Roger Federer
C. Christian Coleman
D. Usain Bolt

Show Answer
Answer: D – IAAF World Championship 2017: Usain Bolt receives unanimous praise despite missing gold in swansong race.
Error: View dc46e4cc3t may not exist