English

Bank Exam Questions and Answers Set- 9

Set 9 – Bank Exam GK Questions and Answers | SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk

Bank Exam GK – Set 9:- Below are the questions and answers of Banking GK Questions Section-9, All Bank related questions published in this section will be important and helpful for you in all banking exams like SBI, IBPS PO, RBI and Bank Clerk etc.

Question 1. Which of the following banks has launched the “Central Partner” app to digitize customer-related banking services?

  1. IDBI Bank
  2. Union Bank
  3. UCO Bank
  4. Syndicate Bank
Show Answer
Answer: Union Bank - Union Bank has launched a "Central Partner" app with the objective of digitizing banking services for its bank's customers. Different types of products can be easily viewed in both English and Hindi language through this app

Question 2. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under the Companies Act 2013 and ________?

  1. Section 205
  2. Section 408
  3. Section 402
  4. Section 105
Show Answer
Answer: Section 408 - The Central Government has constituted the National Company Law Tribunal (NCLT) under the Companies Act 2013 and Section 408. Headquartered in the capital of India, Delhi.

Question 3. Under which Acts is a non-banking financial company registered?

  1. Banking Regulation Act, 1949
  2. Companies Act, 1956
  3. Reserve Bank of India Act, 1934
  4. Companies Act, 2013
Show Answer
Answer: Companies Act, 1956 - A non-banking financial company is registered under the Companies Act, 1956. The Act empowers the Central Government to regulate the formation and functions of a company.

Question 4. Which bank has strictly introduced its customer regulations?

  1. Axis
  2. RBI
  3. SBI
  4. HDFC
Show Answer
Answer: RBI

Question 5. When was the Insolvency and Bankruptcy Code passed by the Lok Sabha.

  1. 1 October 2007
  2. 1 November 2005
  3. 5 March 2000
  4. 5 May 2016
Show Answer
Answer: 5 May 2016 - The Insolvency and Bankruptcy Code was passed by the Lok Sabha on 5 May 2016. Also, on 30 May 2016, President Pranab Mukherjee has recommended this new law

Question 6. A bank is licensed as a payment bank under which Acts?

  1. The Reserve Bank of India Act, 1934
  2. Companies Act, 2013
  3. Banking Regulation Act, 1949
  4. Payment and Settlement Systems Act, 2007
Show Answer
Answer: Banking Regulation Act, 1949 - The Banking Regulation Act, 1949 was enacted in the year 1949 all over Indi

  • Any one bank is licensed as a payment bank under the Banking Regulation Act, 1949.
Question 7. Who among the following is the President of IBBI?
  1. GS Yadav
  2. Ms Sahu
  3. An Unnikrishnan
  4. Ajay Tyagi
Show Answer
Answer: Sahu

Question 8. Under which of the following Acts, a payments bank is registered as a public limited company?

  1. Companies Act, 2013
  2. Payment and Settlement Systems Act, 2007
  3. Companies Act, 1956
  4. Banking Regulation Act, 1949
Show Answer
Answer: The Companies Act, 2013 - The Companies Act, 2013 was enacted in India on 30 August. Under this Act, a Payments Bank was made as a public limited company. Is registered in.

Question 9. For which bank has the government increased its stake in the company to 77.79%?

  1. Central Bank of India
  2. IDBI
  3. Bank of Baroda
  4. Corporation Bank
Show Answer
Answer: IDBI - Government of India has increased its stake in the company to 77.79% for IDBI Bank along with acquiring 3.81% shares through preferential allotment. .

Check Also:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *