Economy General Knowledge Questions and Answers

Here you will find economy & banking general knowledge questions and answers for competitive exams.

In this section you can preparation online for Banking General Knowledge Questions and Answers that is one of the most important topic for various competitive examination. Here we are creating series of different types of Economy GK Questions with Answers that is asked from previous exam papers.


Q1. ICICI is the name of a
A. chemical industry
B. bureau
C. financial institution
D. corporation

Show Answer
Answer: C. financial institution-Sory No Answer Explanation available for this Question.

Q2. Which of the following is not an undertaking under the administrative control of Ministry of Railways?
A. Indian Railways Construction Company Limited
B. Container Corporation of India Limited
C. Konkan Railway Corporation Limited
D. Diesel Locomotive Works, Varanasi

Show Answer
Answer: A. Indian Railways Construction Company Limited-Sory No Answer Explanation available for this Question.

Q3. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) was established in?
A. 1981
B. 1982
C. 1983
D. 1984

Show Answer
Answer: B. 1982-Sory No Answer Explanation available for this Question.

Q4. National Rural Employment Guarantee Programme started in
A. 2001
B. 2003
C. 2005
D. 2006

Show Answer
Answer: D. 2006-It started on 2nd Feb, 2006. Govt. of India renamed it to Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act(MNERGA) on 2nd October, 2009.

Q5. Increase in cash reserve ratio leads to –
A. increase in bank credi
B. constant bank credit
C. excess bank credit
D. decrease in bank credit

Show Answer
Answer: D. decrease in bank credit-Sorry No Answer Explanation available for this Question.

Q6. In India additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits for-
A. Minor citizens
B. Senior citizens
C. Womens citizens
D. None of these

Show Answer
Answer: B. Senior citizens-Sory No Answer Explanation available for this Question.

Q7. World investment report is published by?
A. UNCTAD
B. UNDP
C. World Bank
D. IMF

Show Answer
Answer: A. UNCTAD-Sory No Answer Explanation available for this Question.

Q8. Which of the following is India’s largest public sector commercial bank at present?
A. IDBI Bank
B. ICICI Bank
C. SBI Bank
D. None of these

Show Answer
Answer: C. SBI Bank-Sory No Answer Explanation available for this Question.

Q9. What does the M in M-banking stands for?
A. Money Banking
B. Marginal Banking
C. Message Banking
D. Mobile Banking

Show Answer
Answer: D. Mobile Banking-Sory No Answer Explanation available for this Question.

Q10. In India, Micro finance development and Equity fund is maintained by-
A. RBI(Reserve bank of India).
B. Small industries development Bank of India (SIDBI).
C. Nabard (National bank for Agriculture and rural development).
D. CII (Confederation of industries in India).

Show Answer
Answer: B. Small industries development Bank of India (SIDBI).-Small Industries Development Bank of India (SIDBI) set up on April 2, 1990. It is headquartered at Lucknow. SIDBI is playing the role for the growth and development of Micro, Small and Medium-scale Enterprises (MSME).

Preparation for : Basic GK Questions Answers | GK Questions and Answers | Current Affairs Questions and Answers