Science

General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 1

Q1. 1 gm of which of the following will produce maximum ATPs?
A. Protein
B. Carbohydrate
C. Fat
D. Cellulose

Show Answer
Answer: Fat 

Q2. Which among the following two gases contribute to begin the formation of stars?
A. Hydrogen & Nitrogen
B. Nitrogen and Helium
C. Helium & Hydrogen
D. Hydrogen and Oxygen

Show Answer
Answer: Helium & Hydrogen

Q3. Which among the following causes Hydrophobia ultimately?
A. A virus
B. A bacteria
C. A protozoa
D. A worm

Show Answer
Answer: A virus

Q4. Skin works as a respiratory organ in which of the following Animals?
A. Cockroach
B. Frog
C. Whale
D. Dog Fish

Show Answer
Answer: Frog 

Q5. When 1 litre of water freezes, the volume of ice formed will be:
A. 0.9 litre
B. 1.0 litre
C. 1.11 litre
D. 2.0 litre

Show Answer
Answer: 1.11 litre

Q6. The “Asteroids belt” are located between which among the following planets?
A. Mars and Jupiter
B. Saturn & Jupiter
C. Mercury and Venus
D. Earth & Mars

Show Answer
Answer: Mars and Jupiter

Q7. Bleaching Powder is a compound of _______.
A. Sodium
B. Calcium
C. Magnesium
D. Potassium

Show Answer
Answer: Calcium

Q8. Who discovered Ultrasound?
A. Ian Donald
B. Roger Bacon
C. JP Merri
D. Joseph Lister

Show Answer
Answer: Ian Donald

Q9. Which of the following elements is used for the bleaching process?
A. Fluorine
B. Bromine
C. Chlorine
D. Xenon

Show Answer
Answer: Chlorine

Q10. Plants get their nitrogen from:
A. Rain
B. The soil
C. The air
D. Ground water

Show Answer
Answer: The soil
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/