General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 12

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 9

Q1. Which one of the following is NOT an ex­officio member of Pharmacy Council of India?
A. The Director General of Health Services
B. The Director of Central Drugs Laboratory
C. The Drugs Controller General of India
D. The Director of Pharmacopoeia Laboratory

Show Answer
Answer: The Director of Pharmacopoeia Laboratory

Q2. Nitrites are oxidized to nitrates by a microorganism:
A. Nitrosomonas
B. Nitrosococcus
C. Nitrobacter
D. Azatobacter

Show Answer
Answer: Nitrobacter

Q3. Select the non­narcotic drug, which is a paraaminophenol derivative:
A. Analgin
B. Aspirin
C. Baclophen
D. Paracetamol

Show Answer
Answer: Paracetamol

Q4. Amended Indian patent act 1970 is affected from:
A. 2005
B. 2006
C. 2007
D. 2008

Show Answer
Answer: 2005

Q5. Which one of the following is used as a detector in IR?
A. Photomultiplier
B. Gole Cell
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Gole Cell

Q6. Amount of blood passes through the Kidneys per minute is:
A. 5 ml
B. 100 liter
C. 1.2 liter
D. 5 liter

Show Answer
Answer: 1.2 liter

Q7. DTAB stands for:
A. Drug technical advisory board
B. Drug technical assisment board
C. Dosage technical assisment board
D. Dosage technical advisory board

Show Answer
Answer: Drug technical advisory board

Q8. Primaquine an antimalarial drug is synthesized starting from:
A. Phenol
B. Anisole
C. Hexamine
D. Pentamine

Show Answer
Answer: Phenol

Q9. Self­replicating, small circular DNA molecules present in bacterial cell are known
as:
A. Plasmids
B. Cosmids
C. Plasmomeros
D. Plastids

Show Answer
Answer: Plasmids

Q10. In TLC, Fluorescent Indicator is:
A. Zinc Silicate
B. Zinc Stearate
C. Zinc Sulphate
D. None of these

Show Answer
Answer: Zinc Silicate

Q11. Which of the following opioid receptor types is responsible for euphoria and respiratory depression?
A. Kappa­receptors
B. Delta­receptors
C. Mu­receptors
D. All of the above

Show Answer
Answer: Mu­receptors

Q12. OTC in the drug selling means:
A. One time clinic
B. Over the counter drug
C. Inspecting drug
D. Priscription drug

Show Answer
Answer: Over the counter drug