Science

General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 2

Q1. Which disease is caused by the deficiency of protein. Identify it from the given options?
A. Goitre
B. Kwashiorkar
C. Hypokalemia
D. Dermatosis

Show Answer
Answer: Kwashiorkar

Q2. Deficiency of Tocopherol leads to sterility in males and females. The chemical term for Tocopherol is ___?
A. Vitamin B3
B. Vitamin K
C. Vitamin E
D. Vitamin C

Show Answer
Answer: Vitamin E

Q3. Which of the following microorganism cause hepatitis B?
A. Virus
B. Protozoa
C. Bacteria
D. None of the above

Show Answer
Answer: Virus

Q4. The weight of a person will be minimum at
A. The North Pole
B. The magnetic north Pole
C. The Equator
D. The center of the Earth

Show Answer
Answer: The center of the Earth

Q5. Which among the following is different from other three?
A. Fish
B. Prawn
C. Crab
D. Snail

Show Answer
Answer: Fish

Q6. Digestion is not a function of which of the following?
A. Biotin
B. Pepsin
C. Rennin
D. None of the above

Show Answer
Answer: Biotin

Q7. Identify chemical name of vitamin C?
A. Ascorbic acid
B. Retinol
C. Thiamine
D. Tochopherol

Show Answer
Answer: Ascorbic acid

Q8. Which among the following principle is used by Bats?
A. RADAR (Radio Detective & Ranging)
B. SONAR (Sound Navigation & Ranging)
C. Law of reflection
D. Doppler effect

Show Answer
Answer: SONAR (Sound Navigation & Ranging)

Q9. Water at approx 4 degree centigrade has _____
A. Minimum density
B. Maximum density
C. Maximum Volume
D. None of the above

Show Answer
Answer: Maximum density

Q10. Milk is basically a type of:
A. Emulsion
B. Solvent
C. Suspension
D. Gel

Show Answer
Answer: Emulsion
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/