General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 3

Q1. An image formed by a plane mirror could not be obtained on a screen. Such an image is called a/an________
A. Real image
B. Inverted image
C. Virtual image
D. Perfect image

Show Answer
Answer: Virtual image

Q2. Mirrors are used by dentists to see an enlarged image of teeth. These mirrors are _______.
A. Concave
B. Convex
C. Plane
D. Spherical

Show Answer
Answer: Concave

Q3. What is the correct sequence of the passage of the food inside the human body?
A. Buccal cavity, oesophagus, stomach, large intestine, small intestine, rectum, anus
B. Buccal cavity, oesophagus, stomach, small intestine, large intestine, rectum, anus
C. Oesophagus, buccal cavity, stomach, small intestine, large intestine, rectum, anus
D. Buccal cavity, oesophagus, small intestine, stomach, large intestine, rectum, anus

Show Answer
Answer: Buccal cavity, oesophagus, stomach, small intestine, large intestine, rectum, anus

Q4. The synthesis of food in plants takes place in the_________.
A. Roots
B. Leaves
C. Stem
D. Fruit

Show Answer
Answer: Leaves

Q5. Vermi‐processing toilet involves the use of________.
A. Aerobic bacteria
B. Earthworms
C. Chemicals
D. Anaerobic bacteria

Show Answer
Answer: Earthworms

Q6. A simple pendulum consists of a small metallic ball. This ball is called_____.
A. Gong
B. Bob
C. Fork
D. Rod

Show Answer
Answer: Bob

Q7. Identify the natural indicator.
A. Methyl orange
B. Phenolphthalein
C. China rose
D. Methyl blue

Show Answer
Answer: China rose

Q8. When an iron nail is put in copper sulphate solution, the colour of the solution turns green. This is because_________.
A. Iron sulphate is formed
B. Copper is deposited
C. Impurities are present in iron
D. Iron is formed

Show Answer
Answer: Iron sulphate is formed

Q9. If the pH of a soil sample is 4, which of the following substance can be added to help the growth of plants?
A. Calcium chloride
B. Calcium oxide
C. Urea
D. Organic matter

Show Answer
Answer: Calcium oxide

Q10. The finger like projections called villi, present in the small intestine, help in the process of ________.
A. Egestion
B. Digestion
C. Absorption
D. Assimilation

Show Answer
Answer: Absorption

Q11. Pick the INCORRECT statement.
A. Warm air is lighter than cold air.
B. Air expands on heating.
C. Smoke always rises up.
D. When warm air rises up, pressure in that region increases.

Show Answer
Answer: When warm air rises up, pressure in that region increases.

Q12. The ISI mark on an electrical appliance ensures that the _______.
A. Appliance is safe
B. Appliance is new
C. Appliance is safe and wastage of energy is minimum
D. Wastage of energy is minimum

Show Answer
Answer: Appliance is safe and wastage of energy is minimum