Science

General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 4

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 4

Q1. Bloom strength of the gelatin is normally:
A. 50 gm
B. 200­240 gm
C. 400 gm
D. 500 gm

Show Answer
Answer: 200­240 gm

Q2. The minimum age for qualification for entry into the first register is:
A. 20 years
B. 18 years
C. 21 years
D. 30 years

Show Answer
Answer: 18 years

Q3. The major constituents in agar are:
A. Vitamins
B. Peptones
C. Carbohydrates
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above

Q4. Affinity Chromatography specialized form of:
A. Adsorption Chromatography
B. Partition Chromatography
C. Both of the above
D. Size Exclusion Chromatography

Show Answer
Answer: Adsorption Chromatography

Q5. The smallest unit of genetic material that can undergo mutation is called:
A. Gene
B. Cistron
C. Replicon
D. Muton

Show Answer
Answer: Muton

Q6. The mean length of entire GIT is:
A. 9 m
B. 8 cm
C. 15 m
D. 50 m

Show Answer
Answer: 9 m

Q7. Tick the drug which belongs to nucleoside reverse transcriptase inhibitors:
A. Didanosine
B. Gancyclovir
C. Nevirapine
D. Vidarabine

Show Answer
Answer: Didanosine

Q8. Yeast extract is an excellent source of:
A. Vitamin B
B. Proteins
C. Both of the above
D. Vitamin C

Show Answer
Answer: Both of the above

Q9. EOQ stands for:
A. Economic order quantity
B. Equal order quantity
C. Essential order quantity
D. None of these

Show Answer
Answer: Economic order quantity

Q10. Cell eating means:
A. Uptake of fluid
B. Uptake of solid particulates
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Uptake of solid particulates

Q11. Gene is a segment of:
A. RNA
B. DNA
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: DNA
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/