Science

General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 5

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 5

Q1. The pH of saliva is:
A. 7­9
B. 3.2
C. 9.8
D. 1.2

Show Answer
Answer: 7­9

Q2. The molecular weight of most drug that passes across the membrane lie
between:
A. 500­1000 daltons
B. 100­1000 daltons
C. 1000­2000 daltons
D. None of these/

Show Answer
Answer: 100­1000 daltons

Q3. Second­order pain is:
A. Occur earlier
B. Dull, burning pain
C. Non protective behavior
D. None of these

Show Answer
Answer: Dull, burning pain

Q4. Pressed pellet technique for sample preparation in I.R involves the use of:
A. Calcium carbonate
B. Sodium bromide
C. Potassium bromide
D. None of these

Show Answer
Answer: Potassium bromide

Q5. The time interval between placing an order and receiving order is called:
A. Lead time
B. Mean time
C. Safety stock
D. Crucial time

Show Answer
Answer: Lead time

Q6. The process of reacting oxygen with food and release of energy is called:
A. Oxidation of food
B. Absorption of food
C. Assimilation of food
D. None of these

Show Answer
Answer: Oxidation of food

Q7. Drug which is not an example of organized crude drug:
A. Digitalis
B. Cinchona
C. Aloe
D. Clove

Show Answer
Answer: Aloe

Q8. LAL is known as:
A. Limulus Amoebocyte Lysate
B. Litmus ambiocyte lysate
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Limulus Amoebocyte Lysate

Q9. If the drug has a very small volume of distribution, it is likely that this drug:
A. Has a short biological life
B. Does not accumulate in various tissues and organs
C. More pharmacologically active
D. Will no be effective

Show Answer
Answer: Does not accumulate in various tissues and organs

Q10. The commonly used detector in UV Spectrophotometer is:
A. Thermocouple
B. Photomultiplier
C. Bolometer
D. Littrow prisms

Show Answer
Answer: Photomultiplier
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/