General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 6

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 8

Q1. Disintegration test is not applicable on:/
A. Tablet
B. Capsule
C. Solution
D. Pills

Show Answer
Answer: Solution

Q2. Tick the drug used for HIV infection treatment, a derivative of nucleosides:
A. Acyclovir
B. Zidovudine
C. Gancyclovir
D. Trifluridine

Show Answer
Answer: Zidovudine

Q3. The vehicle used in the progesterone injection BP is:
A. Fixed oil
B. Glycerine
C. Ethyl alcohol
D. All of the above

Show Answer
Answer: Fixed oil

Q4. The drug which is an example of organized crude drug:
A. Digitalis
B. Cinchona
C. Clove
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above

Q5. One of the following has the structure similar to that of a diuretic agent:
A. Minoxidil
B. Diazoxide
C. Guanethedine
D. Propranolol

Show Answer
Answer: Diazoxide

Q6. Microorganisms usually make acetyl CO­A by oxidizing:
A. Acetic acid
B. Pyruvic acid
C. α­ketoglutaric acid
D. Fumaric acid

Show Answer
Answer: Acetic acid

Q7. Hospital formulary consist of:
A. List of hospital staff
B. List of equipments
C. List of doctor
D. None of these

Show Answer
Answer: List of hospital staff

Q8. Pick out the appropriate alimentary route of administration when passage of
drugs through liver is minimized:
A. Oral
B. Transdermal
C. Rectal
D. Intraduodenal

Show Answer
Answer: Rectal

Q9. A change in an environmental parameter that generates a response is called:
A. Olfactory
B. Touch
C. Stimulus
D. Labyrinth

Show Answer
Answer: Stimulus

Q10. Which of the following drug is a volatile substance that is administered by
inhalation?
A. Thiopental
B. Halothane
C. Alprazolam
D. Buspirone

Show Answer
Answer: Halothane