Science

General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 7

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 8

Q1. VED stands for:
A. Virtual, Essential and desirable/
B. Vital, Essential and desirable
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Vital, Essential and desirable

Q2. Disease which cannot be claimed to be cured under the schedule:
A. Schedule J
B. Schedule M
C. Schedule C
D. None of these

Show Answer
Answer: Schedule J

Q3. The enzymes which are commonly used in genetic engineering are:
A. Exonuclease
B. Ligase
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Both of the above

Q4. Which of the following is chief excretory organ?
A. Kidney
B. Liver
C. Heart
D. Lungs

Show Answer
Answer: Kidney

Q5. Supplies lead time between 0­2 weeks, the safety factor will be:
A. 1.0
B. 2.0
C. 3.0
D. 4.0

Show Answer
Answer: 1.0

Q6. A high ceiling diuretic having a furan ring system is:
A. Ethacrynic acid
B. Furosemide
C. Bumetanide
D. Acetazolamide

Show Answer
Answer: Furosemide

Q7. Sulphur dioxide is used:
A. As colouring agent
B. To prevent bitterness/
C. To prevent decomposition of gelatin shell
D. None of these

Show Answer
Answer: To prevent decomposition of gelatin shell

Q8. The levorotatory isomer of atropine is:
A. Hyoscine
B. Hyoscyamine
C. Tropine
D. Pseudotropine

Show Answer
Answer: Hyoscyamine

Q9. Wursters process means:
A. Coacervation
B. Pan coating
C. Air suspension
D. Solvent evaporation

Show Answer
Answer: Air suspension

Q10. H in HEPA stands for:
A. High
B. Higher
C. Heavy
D. None of these

Show Answer
Answer: High
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/