General Science General Knowledge Questions and Answers – Set 8

Science Questions and Answers for Pharmacist, Lab Technician and Other Equivalents Recruitment – Section – 8

Q1. Metallic sutures are made up of:
A. Stainless steel
B. Silver
C. Both of the above
D. Magnesium

Show Answer
Answer: Both of the above

Q2. Which of the following salts will most likely yield an aqueous solution with a pH
below 7:
A. Sodium salicylate
B. Atropine sulphate
C. Potassium chloride
D. Potassium penicillin

Show Answer
Answer: Potassium penicillin

Q3. According to Higuchi model, drug release from porous matrix is directely related
to:
A. Time
B. Square root of time
C. Square of time
D. Porosity

Show Answer
Answer: Square root of time

Q4. Which one of these is not an antioxidant?
A. Sodium bisulphite
B. Sodium bromide
C. Sodium metabisulphite
D. Sodium sulphite

Show Answer
Answer: Sodium bromide

Q5. A mechanism that can cause a gene to move from one linkage group to another
A. Translocation
B. Inversion
C. Crossing over
D. Duplication

Show Answer
Answer: Translocation

Q6. PHC stands for:
A. Pharmacy Health Centre
B. Public Health Centre
C. Pharmaceutical Health Centre
D. Primary health centre

Show Answer
Answer: Primary health centre

Q7. Stomatal index in Indian senna is in the range of:
A. 17 to 20
B. 20 to 23
C. 23 to 26
D. 26 to 29

Show Answer
Answer: 17 to 20

Q8. Which of the following analgesics is a phenanthrene derivative?
A. Fentanyl
B. Morphine
C. Methadone
D. Pentazocine

Show Answer
Answer: Morphine

Q9. Narcotics analgesics should:
A. Relieve severe pain
B. Increase in pain
C. Increase anxiety
D. None of these

Show Answer
Answer: Relieve severe pain

Q10. In HPLC valve that controls the solvent and back flow is:
A. Rotary valve
B. Check valve
C. Both of the above
D. None of these

Show Answer
Answer: Check valve