Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 1

Q1. Which State is the eleventh largest state of India?
A. Assam
B. Tamil Nadu
C. Bihar
D. Haryana

Show Answer
Answer: B. Tamil Nadu-Tamil Nadu is the eleventh largest state in India and covers an area of 130,058 square kilometres (50,216 sq mi).

Q2. Where is Qutub Minar Situated in India?
A. Delhi
B. Mumbai
C. Haryana
D. Bhopal

Show Answer
Answer: A. Delhi-The minar is located in the Mehrauli area of Delhi, India.

Q3. The Yarlung Zangbo river, in India, is also known as
A. Ganga
B. Brahmaputra
C. Indus
D. Mahanadi

Show Answer
Answer: B. Brahmaputra-Yarlung Tsangpo is the upper stream of Brahmaputra River that flows through its origin, Tibet, known by its Tibetan name.

Q4. Sanjay Gandhi National Park is Situated in
A. Delhi
B. Bihar
C. Mumbai
D. Kolkata

Show Answer
Answer: C. Mumbai-Sanjay Gandhi National Park is a large protected area in the northern part of Mumbai city in Maharashtra State in India.

Q5. Which is the largest freshwater lake in North -East India?
A. Loktak Lake
B. Dal Lake
C. Chilika Lake
D. Vembanad

Show Answer
Answer: A. Loktak Lake-Loktak Lake is the largest freshwater lake in North -East India is famous for the phumdis, It is located near Moirang in Manipur state, India.

Q6. Which is India’s largest state by area?
A. Delhi
B. Bihar
C. Mumbai
D. Rajasthan

Show Answer
Answer: D. Rajasthan-Rajasthan is India’s largest state by area. It is located on the western side of the country.

Q7. Beas River was also known as
A. Arjikuja
B. Satadree
C. Panch Prayag
D. None of these

Show Answer
Answer: A. Arjikuja-The river was also known as Arjikuja of the Vedas, or Vipasa to the ancient Indians, and the Hyphasis to the Ancient Greeks.

Q8. Which is the most literate state in India?
A. Delhi
B. Bihar
C. Kerala
D. None of these

Show Answer
Answer: C. Kerala-Kerala is the most literate state in India, with 93.91% literacy.

Q9. Which is Most highest tea producing state in india?
A. Assam
B. Rajasthan
C. Kolkata
D. Mumbai

Show Answer
Answer: A. Assam-The state of Assam is the world’s largest tea-growing region. Assam is known for Assam tea and Assam silk. The first oil well in Asia was drilled here.

Q10. Lake Taupo is located in
A. New Zealand
B. South Korea
C. India
D. Australia

Show Answer
Answer: A. New Zealand-