Geography

Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 10

Q1. Which one of the following is the largest lake in Rajasthan?
A. Anasagar
B. Pichhola
C. Sambhar
D. Udaisagar

Show Answer
Answer: C. Sambhar

Q2. Which is Uspallata is South America?
A. An Animal
B. A lake
C. A pass
D. None of these

Show Answer
Answer: C. A pass

Q3. The chief wine producer of the world is
A. Great Britain
B. Norway
C. France
D. Germany

Show Answer
Answer: C. France

Q4. Which state of India is known as land of paradise?
A. Uttar Pradesh
B. Jammu and Kashmir
C. Haryana
D. Assam

Show Answer
Answer: B. Jammu and Kashmir

Q5. Which one of the following is known as “Pittsburg of India”?
A. Baroda
B. Raurkela
C. Jamshedpur
D. Durgapur

Show Answer
Answer: C. Jamshedpur

Q6. The biggest newsprint paper mill of India is at
A. Titagarh
B. Ballarpur
C. Nepanagar
D. Saharnpur

Show Answer
Answer: B. Ballarpur

Q7. Dum Dum airport is in
A. Bombay
B. Calcutta
C. Delhi
D. Madras

Show Answer
Answer: B. Calcutta

Q8. Blue mountains are
A. The Vindyas
B. The Nilgiri hills
C. The Himalayas
D. The Aravali ranges

Show Answer
Answer: B. The Nilgiri hills

Q9. Name the driest place of India
A. Jaipur
B. Pune
C. Jaisalmer
D. Bikaner

Show Answer
Answer: C. Jaisalmer

Q10. When it is 6:00 Am on 0o meridian, at the same time what time would be there in India?
A. 6:30 AM
B. 9:30 AM
C. 11:30 AM
D. 5:30 AM

Show Answer
Answer: C. 11:30 AM
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/