Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 12

Q1. The Farakka Barrage has been constructed on the river
A. Hugli
B. Brahmaputra
C. Bhagirathi
D. Padmini

Show Answer
Answer: A. Hugli

Q2. What is rank of India in world cotton production?
A. 1st
B. 2nd
C. 3rd
D. 4th

Show Answer
Answer: B. 2nd

Q3. EI Nino is
A. A sea storm
B. A warm ocean current
C. A tropical disturbance
D. Another name of typhoon

Show Answer
Answer: A. A sea storm

Q4. Which of the following industries are the major beneficiaris of the Mumbai port?
A. Sugar and Cotton textile industry
B. Iron and steel industry
C. Cotton textile and Petrochemical Industry
D. Engineering and Fertilizer industry

Show Answer
Answer: C. Cotton textile and Petrochemical Industry

Q5. Which is the largest tea-producing country?
A. China
B. India
C. Sri Lanka
D. Kenya

Show Answer
Answer: B. India

Q6. Korba is famous for:
A. Fertilizer plant
B. Aluminum Plant
C. Steel Plant
D. Textile Plant

Show Answer
Answer: B. Aluminum Plant

Q7. Monsoon is caused by
A. Impact of summer temperatures on the seas
B. Movement of clouds
C. Seasonal reversal of winds
D. Rise in temperature

Show Answer
Answer: C. Seasonal reversal of winds

Q8. The world’s busiest port today
A. Port of Rotterdam
B. Port of Shanghai
C. Port of Singapore
D. Port of Dubai

Show Answer
Answer: D. Port of Dubai

Q9. The International Date Line is located in the
A. Arctic Ocean
B. Pacific Oceans
C. 23456
D. Atlantic Ocean

Show Answer
Answer: B. Pacific Oceans

Q10. Which of the following is a major rubber producer?
A. Orissa
B. Punjab
C. West Bengal
D. Japan

Show Answer
Answer: D. Japan