Geography

Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 2

Q1. Kaziranga is known for
A. Project Tiger
B. The great Indian two horned Rhino
C. The great Indian one horned Rhino
D. Operation Flood

Show Answer
Answer: C. The great Indian one horned Rhino

Q2. The maximum production of zinc in India comes from the State of
A. Bihar
B. Orissa
C. Rajasthan
D. Karnataka

Show Answer
Answer: C. Rajasthan

Q3. The world’s largest producer of mica is
A. Russia
B. USA
C. India
D. France

Show Answer
Answer: C. India

Q4. Which is the period of south-west Monsoon in India?
A. January to May
B. June to September
C. July to December
D. August to November

Show Answer
Answer: B. June to September

Q5. Which of the following States has the highest production of coffee in India?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh

Show Answer
Answer: A. Karnataka

Q6. Ferozabad in U.P. is famous for his
A. Leather Industry
B. Glass Industry
C. Rubber Industry
D. Cotton Industry

Show Answer
Answer: B. Glass Industry

Q7. In which state are the Aravalli ranges located?
A. Rajasthan
B. Himachal Pradesh
C. Orissa
D. Andhra Pradesh

Show Answer
Answer: A. Rajasthan

Q8. Which is the world’s largest lake?
A. Caspian Sea
B. Lake Superior
C. Lake Victoria
D. Lake Aral

Show Answer
Answer: A. Caspian Sea

Q9. The largest natural satellite, Titan, is around which planet?
A. Jupiter
B. Saturn
C. Saturn
D. Uranus
E. Venus

Show Answer
Answer: B. Saturn

Q10. Betwa river joins the
A. Ganga
B. Yamuna
C. Brahmputra
D. Sone

Show Answer
Answer: B. Yamuna
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/