Geography

Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 3

Q1. Which is the land of Morning Calm?
A. Finland
B. Korea
C. Japan
D. Thailand

Show Answer
Answer: B. Korea

Q2. Palk Strait intervenes India and
A. Pakistan
B. Myanmar
C. SriLanka
D. Bangladesh

Show Answer
Answer: C. SriLanka

Q3. Which of the following countries has the second largest rail network in the world
A. India
B. USA
C. Russia
D. China

Show Answer
Answer: A. India

Q4. Which of the following countries is not adjacent to Afghanistan?
A. Uzbekistan
B. Turkmenistan
C. Tajikistan
D. Russia

Show Answer
Answer: B. Turkmenistan

Q5. In which State are the Jog Falls, the country’s highest waterfalls situated?
A. Kerala
B. Gujarat
C. Karnataka
D. Maharashtra

Show Answer
Answer: C. Karnataka

Q6. Which is the largest district in India in terms of areas?
A. Bhuj
B. Mirzapur
C. Anantapur
D. Bastar

Show Answer
Answer: D. Bastar

Q7. The capital of New Zealand is
A. Hamilton
B. Sofia
C. Lagos
D. Wellington

Show Answer
Answer: D. Wellington

Q8. River Ganga does not pass through the State of
A. Up
B. Bihar
C. Haryana
D. West Bengal

Show Answer
Answer: C. Haryana

Q9. Which of the following States is called the ‘Tiger State’ of India?
A. Assam
B. Gujarat
C. WestBengal
D. MP

Show Answer
Answer: C. WestBengal

Q10. Indian Railways has been organized into how many zones?
A. 17
B. 15
C. 14
D. 16

Show Answer
Answer: D. 16
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/