Geography

Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 4

Q1. Which is the southernmost tip of the Indian mainland?
A. Indira Point
B. Tuticorin
C. Trivandrum
D. Kanyakumari

Show Answer
Answer: D. Kanyakumari

Q2. This water body lies to the west of western coast of India.
A. Bay of Bengal
B. Arabian sea
C. India Ocean
D. Redsea

Show Answer
Answer: B. Arabian sea

Q3. Apart from Sri Lanka, which other island state is our southern neighbour?
A. Maldives
B. Madagascar
C. Myanmar
D. Mogadishu

Show Answer
Answer: A. Maldives

Q4. Name the island group of India that is of coral origin
A. Lakshdweep
B. Rameshwaram
C. Male
D. Andaman and Nicobar

Show Answer
Answer: A. Lakshdweep

Q5. Which river(s) make the world’s largest and the fastest growing delta?
A. Ganga-Brahmaputra
B. Godavari
C. Indus
D. Mahanadi

Show Answer
Answer: A. Ganga-Brahmaputra

Q6. Which of the following is not a pass of the Himalayan Range?
A. KaraKorampass
B. Shipkilapass
C. Nathulapass
D. Bomdillapass

Show Answer
Answer: A. KaraKorampass

Q7. Which of the following is not a part of purvanchal Range?
A. Patkoi Bum
B. Nega Hills
C. Satpura
D. Mizo hills

Show Answer
Answer: C. Satpura

Q8. Which is the second highest peak in the world?
A. Mt.Everest
B. K-2
C. Kanchenjunga
D. Nanga parbat

Show Answer
Answer: B. K-2

Q9. The highest Himalayan peak is
A. Mt.Everest
B. Nanda Devi
C. Kanchenjunga
D. K-2

Show Answer
Answer: A. Mt.Everest

Q10. The Ganga originates at
A. Siachin
B. Baltoro
C. Mt.Everest
D. Gangotri

Show Answer
Answer: D. Gangotri
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/