Geography

Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 5

Q1. Which of the following rivers makes an estruary?
A. Narmada
B. Indus
C. Bramaputra
D. Krishna

Show Answer
Answer: A. Narmada

Q2. In which state is NIlgiri located
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Orissa
D. Andhra Pradesh

Show Answer
Answer: B. Tamil Nadu

Q3. Name the pass that connects India to Lhasa
A. Nathula pass
B. Karakorma pass
C. Shipkila pass
D. Bomdila pass

Show Answer
Answer: A. Nathula pass

Q4. What is referred as the roof of the world?
A. Himalaya
B. Mt.Everest
C. Pamir Knot
D. K-2

Show Answer
Answer: C. Pamir Knot

Q5. Which state is the southern neighbour of Jammu and Kashmir?
A. Uttranchal
B. Himachal Pradesh
C. Punjab
D. Haryana

Show Answer
Answer: B. Himachal Pradesh

Q6. Name the rainiest place of the world.
A. Mawasynram
B. Cherrapunji
C. Mumbai
D. Thiruvanthapuram

Show Answer
Answer: A. Mawasynram

Q7. Monsoon are
A. Seasonal winds
B. Permanent winds
C. Temporary winds
D. Local winds

Show Answer
Answer: A. Seasonal winds

Q8. Which hills turn the direction of the Bay of Bengal branch of the southwest monsoon?
A. Aravallis
B. Nilgiris
C. Arakan
D. Rajmahal Hills

Show Answer
Answer: C. Arakan

Q9. Mango showers occur in
A. Haryana
B. Assam
C. Kerala
D. Madhya pradesh

Show Answer
Answer: C. Kerala

Q10. River Indus meets the sea newr
A. Karachi
B. Hyderabad(Sindh)
C. Kandla
D. Okha

Show Answer
Answer: A. Karachi
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/