Geography

Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 6

Q1. In Tibet, the Brahmaputra is called
A. Tsangpo
B. Dibang
C. Dihang
D. Brahmaputra

Show Answer
Answer: A. Tsangpo

Q2. Name the place where both the Alaknanda and Bhagirathi join
A. Manesar
B. Allahabad
C. Dehradun
D. Devprayag

Show Answer
Answer: D. Devprayag

Q3. Who launched the Chipko Movement?
A. Rallan
B. Ram Lal Bahuguna
C. Sunder Lal Bahuguna
D. None of these

Show Answer
Answer: C. Sunder Lal Bahuguna

Q4. The total number of tiger reserve in India is
A. 16
B. 8
C. 28
D. 10

Show Answer
Answer: A. 16

Q5. The lowest female percentage is in
A. Nagaland
B. Sikkim
C. Mizoram
D. Arunachal Pradesh

Show Answer
Answer: D. Arunachal Pradesh

Q6. The Rihand Valley project is in
A. Madhya Pradesh
B. Orissa
C. Uttar Pradesh
D. Karnataka

Show Answer
Answer: C. Uttar Pradesh

Q7. Nagarjunsagar Project is in
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Kerala

Show Answer
Answer: A. Karnataka

Q8. Periyar Project is in
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. None of these

Show Answer
Answer: A. Kerala

Q9. Hirakud Project is in
A. West Bengal
B. Madhya Pradesh
C. Orissa
D. Andhra Pradesh

Show Answer
Answer: C. Orissa

Q10. Mettur Hydroelectric Project is located in
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Kerala
D. Karnataka

Show Answer
Answer: A. Tamil Nadu
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/