Geography

Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 7

Q1. Day and Night are equal at
A. Prime Meridian
B. Antarctic
C. Poles
D. Equator

Show Answer
Answer: D. Equator-

Q2. Which one is a landlocked sea
A. Ligurian Sea
B. Mediterranean Sea
C. Dead Sea
D. Laptev Sea

Show Answer
Answer: C. Dead Sea-

Q3. Which among the following is the highest peak in Africa?
A. Mount Algan
B. Mount Kilimanjaro
C. Mount Kenya
D. Mount Hanang

Show Answer
Answer: B. Mount Kilimanjaro-

Q4. The great Victoria Desert is located in
A. Australia
B. Canada
C. North America
D. West Africa

Show Answer
Answer: A. Australia-

Q5. The largest part of our hydrosphere is
A. Antarctica ocean
B. Atlantic Ocean
C. Indian Ocean
D. Pacific ocean

Show Answer
Answer: D. Pacific ocean-

Q6. Where is the secretariat office of Birdlife International?
A. Suva, Fiji
B. Geneva
C. Mumbai, India
D. Cambridge UK

Show Answer
Answer: D. Cambridge UK-

Q7. The largest continent in the world is
A. Australia
B. Africa
C. Asia
D. Antarctica

Show Answer
Answer: C. Asia-

Q8. Littoral forests are rich sources of which among the following?
A. Timber
B. Bamboo
C. Firewood
D. Fodder

Show Answer
Answer: C. Firewood-

Q9. R-12 structure oil field is near
A. Trombay
B. Machalipatanam
C. Near Vishakapatnam
D. Mangalore

Show Answer
Answer: A. Trombay

Q10. Railway Coaches are produced at
A. Perambur
B. Kattayam
C. Vellore
D. Trichur

Show Answer
Answer: A. Perambur
gksection
Gksection.com भारतीय प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए एक शिक्षा का ऑनलाइन माध्यम है, जिसके जरिए आप आगामी प्रतियोगी परीक्षाओ की तैयारी कर सकते हो. जीके सेक्शन पोर्टल पर आप परीक्षा सम्बंधित हल किए हुए प्रश्नपत्र एवं सामन्य ज्ञान सम्बंधित सभी विषयों के सवाल और जवाव की जानकारियाँ हिंदी में पढ़ सकते हो, Gksection.com आपकी परीक्षाओं के लिए आपको महत्वपूर्ण परीक्षा सम्बंधित सामग्री एवं महत्वपूर्ण जानकारी प्राप्त कराता है.
https://www.gksection.com/