Geography General Knowledge Questions and Answers – Section 9

Q1. Drowned glaciated valleys in high latitude regions are known as
A. Fiords
B. Ocean Ridges
C. Sub-marine canyons
D. Glaciated valleys

Show Answer
Answer: A. Fiords

Q2. In which period people visit Hammerfest (about 71o N 24o E) to see the beauty of the Midnight Sun?
A. March to May
B. June to August
C. September to November
D. December to February

Show Answer
Answer: B. June to August

Q3. Which forest is known for large scale lumbering?
A. Equatorial forests
B. Mixed forests
C. Coniferous forests
D. Monsoon forests

Show Answer
Answer: C. Coniferous forests

Q4. “Meghalaya” is the name given to the region corresponding to
A. Lushai Hill Region
B. Garo-Khasi Hill Region
C. Nefa Region
D. Nagaland

Show Answer
Answer: B. Garo-Khasi Hill Region

Q5. Ruhr region is situated in
A. Poland
B. Russia
C. Germany
D. France

Show Answer
Answer: C. Germany

Q6. In the northern hemisphere, due to Ferrel’s law the wind is deflected
A. Towards its rights
B. Towards its left
C. Towards its north
D. Towards its south

Show Answer
Answer: A. Towards its rights

Q7. The average time interval between successive high tide and low tide is
A. 12 hours and 26 minutes
B. 6 hours and 12 minutes
C. 24 hours and 52 minutes
D. 50 minutes

Show Answer
Answer: C. 24 hours and 52 minutes

Q8. Barchan dunes will tend to form in
A. Hot deserts
B. Humid Iropical area
C. Coastal areas
D. Polar deserts

Show Answer
Answer: A. Hot deserts

Q9. Which of the following is a land locked country?
A. Afghanistan
B. Burma
C. Philippines
D. Israel

Show Answer
Answer: A. Afghanistan

Q10. Which of the following ports does not have an oil refinery?
A. Cochin
B. Madras
C. Tuticorin
D. Bombay

Show Answer
Answer: C. Tuticorin