History General Knowledge Questions and Answers – Set 1

Q1. The Quit India Resolution was passed on:
A. Aug 7, 1942
B. Aug 8, 1942
C. Aug 9, 1942
D. Aug 10, 1942

Show Answer
Answer: B. Aug 8, 1942

Q2. The temple at Khajuraho were built by
A. Chandelas
B. Pallavas
C. Chalukyas
D. Qutubuddin

Show Answer
Answer: A. Chandelas

Q3. The Sarvodaya Movement was started by
A. Mahatma Gandhi
B. Jayprakash Narayan
C. Vinoba Bhave
D. Dada Dharmadhikari

Show Answer
Answer: C. Vinoba Bhave

Q4. Lord Buddha preached his first sermon at
A. Lumbini
B. Sarnath
C. Sanchi
D. Gaya

Show Answer
Answer: B. Sarnath

Q5. In the October 1917 revolution, the Bolsheviks were led by V.I. Lenin to stage an armed cop against the anti-communist “Whites”. Who among the following was one of the other leaders with Lenin?
A. Joseph Stalin
B. A.I. Denikin
C. A.V. Kolchak
D. P.N. Wrangel

Show Answer
Answer: A. Joseph Stalin

Q6. With which King’s reign would you associate the ‘Navratanas’?
A. Akbar
B. Krishandevraya
C. Sher Shah Suri
D. Raj Raja Chola

Show Answer
Answer: A. Akbar

Q7. In which country did Subhash Chandra Bose’s plane crash in 1945?
A. Thailand
B. Japan
C. Burma
D. Erstwhile USSK

Show Answer
Answer: B. Japan

Q8. Harihara and Bukka founded which Indian kingdom/dynasty?
A. Vijayanagar
B. Bahamani
C. The Marathas
D. The Tughlaq

Show Answer
Answer: A. Vijayanagar

Q9. The chronological order of the three dynasties that ruled in India is
A. Slave, Khilji, Tughlaq
B. Tughlaq, Slave, Khilji
C. Khilji, Tughlaq, Slave
D. Slave, Tughlaq, Khilji

Show Answer
Answer: A. Slave, Khilji, Tughlaq

Q10. The Indian National Army (I.N.A.) came into existence in 1943 in
A. Japan
B. Burma
C. Singapore
D. Malaya

Show Answer
Answer: C. Singapore