History General Knowledge Questions and Answers – Set 2

Q1. Market regulations were introduced by
A. Sher Shah
B. Muhammad-bin-Tughlaq
C. Alauddin Khilji
D. Firoz Tughlaq

Show Answer
Answer: C. Alauddin Khilji

Q2. Which ancient city is planned in the shape of it lotus?
A. Ujjain
B. Madurai
C. Banaras
D. Agra

Show Answer
Answer: B. Madurai

Q3. A Blackshirt Movement called Fascism was started in Italy by
A. Adolf Hitler
B. Benito Mussolini
C. Charles Darwin
D. Max Muller

Show Answer
Answer: B. Benito Mussolini

Q4. In 1611, the English opened their first factory in South India, in
A. Madras
B. Masulipatam
C. Armagoan
D. Visakhapatnam

Show Answer
Answer: B. Masulipatam

Q5. Albuquerque captured Goa from
A. Ahmadnagar
B. Berar
C. Bijapur
D. Golaconda

Show Answer
Answer: C. Bijapur

Q6. Which class benefited most under the revenue system of the British?
A. The peasants
B. The Merchants
C. The money lenders in the Villages
D. Revenue Collectors

Show Answer
Answer: C. The money lenders in the Villages

Q7. Rivalry between which two countries led to the First World Was?
A. France and Italy
B. England and Germany
C. England and France
D. England and Japan

Show Answer
Answer: C. England and France

Q8. Of the various Europeans who came to the East, whose trade was confined almost exclusively to China?
A. The English
B. The Portuguese
C. The Danes
D. The Dutch

Show Answer
Answer: C. The Danes

Q9. The revolt of 1857 began at Meerut on
A. April 10
B. April 9
C. May 10
D. March 29

Show Answer
Answer: C. May 10

Q10. The modern historian who called the revolt of 1857 as the first war of independence is
A. Dr. R.C. Majumdar
B. Dr. S.N. Sen
C. V.D. Savarkar
D. Asoka Mehta

Show Answer
Answer: C. V.D. Savarkar