History General Knowledge Questions and Answers – Set 4

Q1. The solar calendar was a crowning achievement of
A. The Greeks
B. The Egyptians
C. The Sumerians
D. The Babylonians

Show Answer
Answer: B. The Egyptians

Q2. The revolt at Lucknow was led by
A. Tantiya Tope
B. Maulvi Ahmadullah Shah
C. Biris Qadr
D. Begum Hazrat Mahal

Show Answer
Answer: D. Begum Hazrat Mahal

Q3. It is stated the Bahadur Shah was asked by the commander of the mutineers, Bakht Khan, to accompany him but he declined and took shelter with his family in
A. Jama Masjid
B. Lodhi Tomb
C. Humayun’s Tomb
D. None of the above

Show Answer
Answer: C. Humayun’s Tomb

Q4. Who was not a moderate?
A. Gopal Krishna Gokhale
B. M. G. Ranade
C. B.G. Tilak
D. W.C. Benerjee

Show Answer
Answer: C. B.G. Tilak

Q5. The name of the English newspaper which was edited by B.G. Tilak was
A. Mahratta
B. The Bombay Chronicle
C. Young India
D. Kesari

Show Answer
Answer: A. Mahratta

Q6. Vande Matram was written by
A. Mohd. Iqbal
B. Bankim Chandra Chatterjee
C. B.G. Tilak
D. Rabindranath Tagore

Show Answer
Answer: B. Bankim Chandra Chatterjee

Q7. Mr. A.O. Hume, who was the founder of the Indian national Congress was a
A. Journalist
B. Civil servant
C. Military servant
D. Politician

Show Answer
Answer: B. Civil servant

Q8. Who found the Ghadar Party?
A. Gurdip Singh
B. Madan Lal Dhingra
C. Kartar Singh Sarabhai
D. Lala Hardayal

Show Answer
Answer: D. Lala Hardayal

Q9. Mahatma Gandhi’s first experience with mass movement in India was at
A. Champaran
B. Bardoli
C. Chauri Chaura
D. Gujarat

Show Answer
Answer: A. Champaran

Q10. General Dyer was killed in London on March 13, 1940 by an Indian revolutionary namely
A. Bhagat Singh
B. Udham Singh
C. Rajguru
D. Sukhdev

Show Answer
Answer: B. Udham Singh