History General Knowledge Questions and Answers – Set 5

Q1. The Aligarh Movement
A. Was based on nationalism
B. Condemned the practice of child marriage
C. Interpreted the Quran in a literal spirit
D. All the above

Show Answer
Answer: D. All the above

Q2. Who threw a bomb at district fudge, Kingsford?
A. V.D. Savarkar
B. Hardayal
C. Khudiram Bose, Prafulla Chakki
D. Shyamji Krishna Verma

Show Answer
Answer: C. Khudiram Bose, Prafulla Chakki

Q3. Who is known as the Father of Modern India?
A. Sardar Patel
B. Jawahalal Nehru
C. Raja Rammohan Roy
D. Mahatma Gandhi

Show Answer
Answer: C. Raja Rammohan Roy

Q4. Who presided the first session of the All India Trade Congress?
A. Jawaharlal Nehru
B. Mahatma Gandhi
C. Lala Lajpat Ray
D. N.M. Joshi

Show Answer
Answer: C. Lala Lajpat Ray

Q5. Sardar Patel was associated with
A. Bardoli
B. Champaran
C. Chauri Choura
D. Wardha

Show Answer
Answer: A. Bardoli

Q6. Choose the incorrect pair
A. New Delhi : Bipin Chandra Pal
B. Yugantar : Aurbindo Ghose
C. Swadeshamitram : G. Subramania Iyer
D. Mahratta : Gokhale

Show Answer
Answer: D. Mahratta : Gokhale

Q7. In which year was the Home Rule League started in Madras by Mrs. Annie Besant?
A. 1906
B. 1916
C. 1915
D. 1946

Show Answer
Answer: D. 1946

Q8. Gandhi started the renowned Dandi March from Sabarmati Ashram on March 12, 1930 for breaking the salt laws along with
A. 75 followers
B. 75000 followers
C. 7500 followers
D. 700 followers

Show Answer
Answer: D. 700 followers

Q9. The Congress unfurled the flag of the “Poorna Swaraj” at Lahore on
A. April 31, 1920
B. December 31, 1929
C. March 12, 1930
D. August 8, 1942

Show Answer
Answer: B. December 31, 1929

Q10. Subash Chandra Bose was elected as the President of the Congress in the year
A. 1938
B. 1939
C. 1940
D. 1941

Show Answer
Answer: B. 1939