History General Knowledge Questions and Answers – Set 9

Q1. Frankfurt treaty as made in 1871 between
A. Austria and Prussia
B. Denmark and Prussia
C. France and Prussia
D. Austria and Denmark

Show Answer
Answer: C. France and Prussia

Q2. The immediate cause of World was
A. Offensive Nationality
B. Murder of Ferdinand, the successor of Austria
C. Problem of Balkan Penasula
D. Revengeful attitude of France

Show Answer
Answer: B. Murder of Ferdinand, the successor of Austria

Q3. Hitler formed a party named
A. Communist party
B. Labour party
C. Conservative party
D. Nazi party

Show Answer
Answer: D. Nazi party

Q4. The people who supported terrorism and wanted to create anarchism in Russia were called
A. Nazis
B. Nihilist
C. Fascist
D. Communist

Show Answer
Answer: B. Nihilist

Q5. India was declared free in accordance with
A. Montague declaration
B. Cripps declaration
C. Cabinet Mission
D. Mountbatten Plan

Show Answer
Answer: B. Cripps declaration

Q6. Which of the following names is wrongly mentioned among those who were hanged during the item of National Movement?
A. Sardar Bhagat Singh
B. Sukh Dev
C. Ashfakulla
D. Chandra Shekhar Azaad

Show Answer
Answer: D. Chandra Shekhar Azaad

Q7. The earliest college established during the administration of the East India company was
A. Agra College, Agra
B. Hundu College, Culcutta
C. Delhi College, Delhi
D. Anglo-Oriental College, Aligarh

Show Answer
Answer: B. Hundu College, Culcutta

Q8. The Mahammadean era opens from
A. The birth of Muhammad
B. The death of Mohammad
C. Mohammad’s migration from Macca of Madina
D. The revelation from the Angel Gabriel

Show Answer
Answer: C. Mohammad’s migration from Macca of Madina

Q9. England first had a Prime Minister during the reign of
A. Henri VIII
B. George I
C. James I
D. Queen Victoria

Show Answer
Answer: B. George I

Q10. Mesopotamia means
A. Mesolithic culture
B. A collection of pots kept in mess
C. A variety of horse living along rivers
D. The land between the rivers

Show Answer
Answer: D. The land between the rivers

Q11. In August 1965, which country had been attacked in India?
A. Pakistan
B. America
C. Japan
D. Bangladesh

Show Answer
Answer: A. Pakistan-The Indo-Pakistani War of 1965 was a culmination of skirmishes that took place between August 1965 and September 1965 between Pakistan and India.