Honours and Awards General Knowledge Questions and Answers – Section 1


Q1. The diameter of the area concerned is respected.
A. Peace
B. Literature Area
C. Agriculture
D. None of these

Show Answer
Answer: B – Literature Area

Q2. Gujarat and Maharashtra Day is celebrated.
A. 1st May
B. 2nd June
C. 3rd July
D. 4th July

Show Answer
Answer: A. 1st May

Q3. Which of the following Indian films Actor has awarded by Padma Shri in 2016?
A. Amir Khan
B. Shahid Kapoor
C. Ranveer Singh
D. Ajay Devgan

Show Answer
Answer: D. Ajay Devgan-He is one of the popular actors of Hindi cinema who has appeared in over a hundred Hindi films.

Q4. Satyendra Nath Bose Honoured by Padma Vibhushan for Literature & Education in
A. 1954
B. 1955
C. 1956
D. 1957

Show Answer
Answer: A. 1954-Satyendra Nath Bose, FRS was a Bengali physicist specialising in mathematical physics.

Q5. Rabindranath Tagore is the first Indian to receive Noble Prize in
A. Sports
B. Peace
C. Param Vir Chakra
D. Literature

Show Answer
Answer: D. Literature-Rabindranath Tagore was a Bengali poet of India. He was also a philosopher and an artist.

Q6. Who is the first Indian Army Major honoured by Param Vir Chakra?
A. Major Somnath Sharma
B. Hoshiar Singh
C. Ramaswamy Parameshwaran
D. None of these

Show Answer
Answer: A. Major Somnath Sharma-He was the first recipient of the Param Vir Chakra in November 3, 1947.

Q7. Which is the highest civilian award of the Republic of India?
A. Padma Bhushan
B. Padma Shri
C. Bharat Ratna
D. None of these

Show Answer
Answer: C. Bharat Ratna-This award is the highest civilian award of the Republic of India.

Q8. In which year Mother Teresa was honoured by Bharat Ratna?
A. 1980
B. 1981
C. 1982
D. 1983

Show Answer
Answer: A. 1980: Founder of Missionaries of Charity and a Catholic nun-Mother Teresa also known as Blessed Teresa of Calcutta, MC, was an Albanian Roman Catholic religious sister and missionary.

Q9. In 2016 Saina Nehwal Awarded by____
A. Padma Shri
B. Padma Bhushan
C. Padma Vibhushan
D. Noble Prize

Show Answer
Answer: B. Padma Bhushan-The Padma Bhushan is the third highest civilian award in the Republic of India.

Q10. In which Indian Actor has received a Padma Bhushan in Art 2010?
A. Aamir Khan
B. Shahrukh Khan
C. Salmaan Khan
D. None of these

Show Answer
Answer: A. Aamir Khan-Aamir Khan is an Indian film actor, director and producer.