Logical order of Words – Verbal Reasoning Questions and Answers


Here are different types of questions and answers based on Logical order of Words  that are asked various competitive exams.

Logical order of words is basically the arrangement of words according to a certain order which can be according to their size, occurrence, dictionary etc.


Directions: In each of the following questions, arrange the words in a meaningful, logical order and then select the appropriate sequence from the alternatives given below for each of the groups of words.
Q1.
(i) House
(ii) Street
(iii) Room
(iv) Town
(v) District
A. (iii), (ii), (i), (iv), (v)
B. (iii), (i), (iv), (ii), v)
C. (iii), (i), (ii), (iv), (v)
D. (iii), (i), (ii), (v), (iv)

Show Answer
Answer: C – Room –> House –> Street –> Town –> District

Q2.
(i) Plant
(ii) Fruit
(iii) Seed
(iv) Flower
A. (iii), (ii), (iv), (i)
B. (iii), (i), (ii), (iv)
C. (iii), (i), (iv), (ii)
D. (iii), (ii), (i), (iv)

Show Answer
Answer: C – Seed –> Plant –> Flower –> Fruit

Q3.
(i) Country
(ii) District
(iii) State
(iv) Village
(v) Continent
A. (v), (iv), (iii), (ii), (i)
B. (i), (iii), (ii), (v), (iv)
C. (iv), (iii), (ii), (i), (v)
D. (ii), (i), (iii), (v), (iv)

Show Answer
Answer: C – Village, District, State, Country, Continent

Q4.
(i) Farmer
(ii) Seed
(iii) Food
(iv) Cultivation
A. (i), (ii), (iv), (iii)
B. (ii), (i), (iii), (iv)
C. (iv), (ii), (iii), (i)
D. (iii), (i), (iv), (ii)

Show Answer
Answer: A – Farmer, Seed, Cultivation, Food

Q5.
(i) Vegetable
(ii) Market
(iii) Cutting
(iv)Cooking
(v) Food
A. (i), (ii), (iii), (iv), (v)
B. (ii), (i), (iii), (iv), (v)
C. (iii), (i), (ii), (v), (iv)
D. (v), (ii), (i), (iii), (iv)

Show Answer
Answer: B – Market –> Vegetable –> Cutting –> Cooking

Directions: In each of the following questions, arrange the words in a meaningful, logical order and then select the appropriate sequence from the alternatives given below for each of the groups of words.
Q6.
(i) Honey
(ii) Flower
(iii) Honey Bee
(iv) Wax
A. (i), (iii), (iv), (ii)
B. (ii), (i), (iv), (iii)
C. (ii), (iii), (i), (iv)
D. (iv), (iii), (ii), (i)

Show Answer
Answer: C – Flower –> Honey bee –> Honey –> Wax

Q7.
(i) Weaving
(ii) Cotton
(iii) Cloth
(iv) Thread
A. (ii), (iv), (i), (iii)
B. (ii), (iv), (iii), (i)
C. (iv), (ii), (i), (iii)
D. (iii), (i), (iv), (ii)

Show Answer
Answer: A – Cotton, Thread, Weaving, Cloth

Q8.
(i) Zephyr
(ii) Zodiac
(iii) Zoonomy
(iv) Zenith
(v) Zig-zag
A. (ii), (iv), (iii), (v), (i)
B. (iv), (ii), (i), (iii), (v)
C. (iv), (i), (v), (ii), (iii)
D. (v), (iii), (ii), (iv), (i)

Show Answer
Answer: C – Zenith –> Zephyr –> Zig-zag –> Zodiac

Q9.
(i) Chemistry
(ii) Chamber
(iii) Cheap
(iv) Cheerful
A. (ii), (i), (iii), (iv)
B. (iii), (iv), (ii), (i)
C. (ii), (iv), (iii), (i)
D. (ii), (iii), (iv), (i)

Show Answer
Answer: D – Chamber –> Cheap –> Cheerful –> Chamistry

Q10.
(i) Genuine
(ii) Genesis
(iii) Gender
(iv) Gentle
(v) General
A. (iv), (v), (iii), (ii), (i)
B. (i), (v), (iv), (iii), (i)
C. (iii), (v), (ii), (iv), (i)
D. (ii), (v), (iii), (i), (iv)

Show Answer
Answer: C – Gender –> General –> Genesis –> Billian

Q11.
(i) Billian
(ii) Bifurcate
(iii) Bilateral
(iv) Bilirubin
A. (ii), (i), (iii), (iv)
B. (iv), (iii), (ii), (i)
C. (ii), (iii), (iv), (i)
D. (ii), (iii), (i), (iv)

Show Answer
Answer: C – Bifurcate –> Bilaternal –> Bilirubin –> Billian

Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
Q12.
(i) Lung
(ii) Nostrils
(iii) Windpipe
(iv) Blood
A. (i), (ii), (iii), (iv)
B. (ii), (iii), (i), (iv)
C. (i), (iii), (iv), (ii)
D. (iv), (iii), (ii), (i)

Show Answer
Answer: B – Nostrils –> Windpipe –> Lung –>Bllod

Q3.
(i) Twilight
(ii) Dawn
(iii) Noon
(iv) Night
A. (ii), (i), (iii), (iv)
B. (ii), (iii), (i), (iv)
C. (i), (ii), (iii), (iv)
D. (i), (iii), (ii), (iv)

Show Answer
Answer: B – Dawn –> Noon –> Twilight –> Night

Q14.
(i) Sending
(ii) Encoding
(iii) Receiving
(iv) Decoding
A. (ii), (iv), (iii), (i)
B. (iv), (ii), (i), (iii)
C. (i), (ii), (iii), (iv)
D. (ii), (i), (iii), (iv)

Show Answer
Answer: D – Encoding –> Sending –> Receiving –> Decoding

Q15.
(i) Pupa
(ii) Larva
(iii) Moth
(iv) Eggs
A. (iv), (ii), (i), (iii)
B. (iv), (i), (ii), (iii)
C. (iv), (iii), (ii), (i)
D. (iv), (iii), (i), (ii)

Show Answer
Answer: A – Eggs –> Larva –> Pupa –> Moth (life cycle of butterfly)

Q16.
(i) Compose
(ii) Appreciation
(iii) Money
(iv) Think
(v) Sing
A. (i), (iv), (ii), (v), (iii)
B. (iv), (i), (v), (ii), (iii)
C. (ii), (iv), (iii), (v), (i)
D. (v), (iv), (ii), (i), (iii)
E. (iii), (ii), (iv), (i), (v)

Show Answer
Answer: B – Think –> Compose –> Sing –> Appreciation