Political Science General Knowledge Questions and Answers – Section 3

Q1. Into how many parts of the constitution of India divided?
A. 10
B. 12
C. 32
D. 22

Show Answer
Answer: D. 22

Q2. President of the Constituent Assembly with whose signature the Indian constitution was adopted was
A. Dr. Ambedkar
B. Dr. Rajendra Prasad
C. Pt. Jawaharlal Nehru
D. Maulana Abdul Kalam Azad

Show Answer
Answer: B. Dr. Rajendra Prasad

Q3. Who, among the following has the final right to action the expenditure of public money in India?
A. The President
B. The Prime Minister
C. The Parliament
D. The Speaker

Show Answer
Answer: C. The Parliament

Q4. Which committee/commission recommended incorporation of previsions relating to fundamental duties into the constitution of India?
A. Rajmannan Committee
B. Mandal Commission
C. Swarna Singh Commmittee
D. Sarkaria Commission

Show Answer
Answer: C. Swarna Singh Commmittee

Q5. The President of India Enjoys
A. Financial Powers
B. Emergency Powers
C. Military Powers
D. All of these

Show Answer
Answer: D. All of these

Q6. According to the Indian constitution of money bills can be introduced in
A. The Lok Sabha only
B. The Raya Sabha only
C. The joint session of Rajya Sabha and Lok Sabha only
D. The council of the ministers

Show Answer
Answer: A. The Lok Sabha only

Q7. Who accords recognition to a political party as a national party?
A. President
B. Law Minister
C. Lok Sabha Speaker
D. Election commissioner

Show Answer
Answer: D. Election commissioner

Q8. A person who is not the member of either House of the Indian Parliament, after being appointed as minister has to become the Member of Parliament within
A. 3 months
B. 6 months
C. 9 months
D. 12 months or a year

Show Answer
Answer: B. 6 months

Q9. The term of office of the governor of a state is
A. For 2 years
B. For 3 years
C. For 4 years
D. For 5 years

Show Answer
Answer: D. For 5 years

Q10. In law making process in India, the bill is put to vote in both Houses of the Parliament after the
A. Third reading
B. Second reading
C. First reading
D. Committee stage

Show Answer
Answer: A. Third reading