Political Science General Knowledge Questions and Answers – Section 7

Q1. The members of the Rajya Sabha are elected by
A. Elected members of the legislative council
B. Elected members of the legislative assembly
C. The people
D. Lok Sabha

Show Answer
Answer: B. Elected members of the legislative assembly-

Q2. The Silent Valley movement was launched in—
A. Kerala
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Tamil Nadu

Show Answer
Answer: A. Kerala-

Q3. The members of Lok Sabha hold office for a term of
A. 6 years
B. 4 years
C. 3 years
D. 5 years

Show Answer
Answer: D. 5 years-

Q4. The minimum age required to become the prime minister of India is
A. 18 years
B. 20 years
C. 25 years
D. 35 years

Show Answer
Answer: C. 25 years-

Q5. Total Number of Schedules in Indian Constitution
A. 12
B. 15
C. 18
D. 20

Show Answer
Answer: A. 12-

Q6. All rights must be compatible with
A. Religion
B. Community
C. Customs
D. Common good

Show Answer
Answer: D. Common good-

Q7. Who is the first Woman Governor in India?
A. Vijayalakshmi Pandit
B. Padmaja Naidu
C. Fathima Deevi
D. Sarojini Naidu

Show Answer
Answer: D. Sarojini Naidu-

Q8. The State of Emergency in India was declared in the year of
A. 1975
B. 1976
C. 1977
D. 1980

Show Answer
Answer: A. 1975-

Q9. The Right to Vote in India is a
A. Natural Right
B. Legal Right
C. Constitutional Right
D. Fundamental Right

Show Answer
Answer: C. Constitutional Right-

Q10. How many times has Atal Bihari Vajpayee been sworn in as the Prime Minister of India?
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Show Answer
Answer: C. Three