Political Science General Knowledge Questions and Answers – Section 8


Q1. Name the State carved out of Madhya Pradesh after the Parliament passed the legislation earlier in the year 2000.
A. Uttranchal
B. Vananchal
C. Vidarbha
D. Chattishgarh

Show Answer
Answer: D. Chattishgarh

Q2. The Upper House of Parliament is known as:
A. Parliament House
B. Rashtripati Bhawan
C. Rajya Sabha
D. Lok Sabha

Show Answer
Answer: C. Rajya Sabha

Q3. The Indian National Song was composed by:
A. Rabindranath Tagore
B. Bankinm Chandra Chatterji
C. Bal Gangadhar Tilak
D. Sarojini Naidu

Show Answer
Answer: B. Bankinm Chandra Chatterji

Q4. The Right to Private Property in India today is:
A. A legal right
B. A political right
C. A constitutional right
D. A fundamental right

Show Answer
Answer: A. A legal right

Q5. India is a Union of States. Executive power of the Union is vested in the:
A. President
B. Prime Minister
C. Chief Justice
D. Home Minister

Show Answer
Answer: A. President

Q6. As per the Constitution of India, a citizen of India should not be less than of age to become the President of India.
A. 30 Years
B. 35 Years
C. 40 Years
D. 50 Years

Show Answer
Answer: B. 35 Years

Q7. Comptroller and Auditor-General is appointed by the
A. President
B. Union Public Service Commission
C. Prime Minister
D. Finance Commission

Show Answer
Answer: A. President

Q8. The official language of India as per the Constitution is
A. Sanskrit
B. Hindi
C. English
D. None of these

Show Answer
Answer: B. Hindi

Q9. What is the name of the new State that has been carved out of Madhya Pradesh?
A. Uttaranchal
B. Jharkhand
C. Vananchal
D. Chattisgarh

Show Answer
Answer: D. Chattisgarh

Q10. Electronic Voting Machines (EVMs) were first used in the election held in the year
A. 1996
B. 1997
C. 1998
D. 1999

Show Answer
Answer: A. 1996