Agriculture Questions and Answers Section 6

1. of the following crops is suitable dry farming?
A. Sugarcane
B. Wheat
C. Soyabean
D. Millets

Show Answer
Answer: Millets

2. Soilless cultivation of plants in known as:
A. Parthenocarpy
B. Hydroponics
C. Horticulture
D. None of the above

Show Answer
Answer: Hydroponics

3. Pure line theory was proposed by:
A. T.H. Morgan (1900)
B. Johann Sen (1903)
C. G.J. Mendel
D. N.E. Borlaug

Show Answer
Answer: Johann Sen (1903)

4. Increase in surface tension in soil results in:
A. Increase in capillary water
B. Decrease in capillary water
C. Increase in soil temperature
D. Decrease in Soil pH

Show Answer
Answer: Increase in capillary water

5. Which of the following is a selective Herbicide?
A. 2,4­D
B. Simazine
C. Butachlor
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above

6. “Organic farming policy” of Madhya Pradesh was adapted in the year:
A. 2011
B. 2001
C. 2003
D. 1999

Show Answer
Answer: 2011

7. Which of the following is systemic herbicide?
A. Propanil
B. 2, 4­D
C. Atrazine
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above

8. The number 12 in 12­32­156 represents:
A. Nitrogen Content
B. Granule size
C. Oxygen content
D. None of these

Show Answer
Answer: Nitrogen Content

9. Largest reservoir dam of Madhya Pradesh is:
A. Indira Sagar Dam
B. Gandhi Sagar Dam
C. Tawa Dam
D. Bargui Dam

Show Answer
Answer: Indira Sagar Dam

10. Aflatoxin is produced by:
A. Bacteria
B. Fungi
C. Nematodes
D. Virus

Show Answer
Answer: Fungi
Error: View dc46e4cc3t may not exist