SET 9 – Economy Questions and Answers

Important questions and answers of GK Set-9 related to Economics language for various competitive exams

Economy GK – Set 9: – GK Questions related to Economics below Section-9 Questions and answers have been written . All the economics related question banks, railways, SSC etc. published in this section will be important and helpful for you in all examinations.

Q1. Which of the following Indian states is a victim of poverty?
A. Bihar
B. Haryana
C. Kerala
D. Karnataka

Show Answer
Answer: Bihar

Q2. Which is the most recognized certified institution for calculating national income in India?
A. National Development Council
B. NITI Aayog
C. Central Statistical Organization
D. None of these

Show Answer
Answer: Central Statistical Organization

Q3. In which year was the National Income Committee formed?
A. 1952
B. 1949
C. 1942
D. 1956

Show Answer
Answer: 1949

Q4. Which currency is legally recognized in our country?
A. credit-currency
B. Check
C. letter money
D. Good Money

Show Answer
Answer: Letter-currency

Q5. Which state has the highest Human Development Index (HDI) in India?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Gujarat

Show Answer
Answer: Kerala

Q6. Which economist prepared the first human development index?
A. Dr. Manmohan Singh
B. Mehboob-ul-Haq
C. Prof. Amartya Sen
D. None of these

Show Answer
Answer: Mehboob-ul-Haq

Q7. Which form of currency is more prevalent nowadays?
A. Metallic money
B. letter money
C. Coins
D. All of these

Show Answer
Answer: Letter-currency

Q8. Which of the following is popular as plastic currency?
A. A. Tm
B. Draft
C. Paper Note
D. Check

Show Answer
Answer: A. Tm.

Q9. Who among them said that in the modern world, the industry is wearing mud-cloth?
A. Marshall
B. Crowther
C. Pigue
D. Trescott

Show Answer
Answer: Pegu

Q10. In which year were the Regional Rural Banks established?
A. 1982
B. 1975
C. 1992
D. 2012

Show Answer
Answer: 1975

Economics Questions – SET 10

Economics Questions – SET 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.