SET 2 – UPSC Questions and Answers

Q1. Whose son was Aurangzeb?
A. Akbar
B. Prithvi Raj Chauhan
C. Qutbuddin Aibak
D. Shahjahan

Show Answer
Answer: Shahjahan - Shah where the fifth Mughal emperor was. Shah Jahan has been very popular during his times due to his justice and splendor. Aurangzeb was the son of Shah Jahan.

Q2. Which of the following is the winner of Femina Miss India 2014?
A. Aditi Arya
B. Aishwariya Rai
C. Cuckoo rana
D. Sushmita Sen

Show Answer
Answer: Koyal Rana - Koyal Rana is an Indian model and beauty contest title holder. Koyal Rana is the 2014 Femina Miss India winner. He completed his bachelor's program in Bachelor of Business Studies from Deen Dayal College, College of Delhi University.

Q3. Who among them has written a book called Chhayavad?
A. Premchandra
B. Sumitranandan Pant
C. Lala Lajpat Rai
D. None of these

Show Answer
Answer: Sumitranandan Pant - Sumitranandan Pant is one of the four major pillars of the Chhayawadi era in Hindi literature. Sumitranandan Pant has written a treatise called Chhayavad. Shadowism is especially that poetic stream of romantic rise of Hindi literature.

Q4. Koel Rana, winner of Femina Miss India 2014, is a resident of which city of India?
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Jaipur
D. Bangalore

Show Answer
Answer: New Delhi - Koyal Rana is an Indian model and beauty contest title holder. Koyal Rana is the 2014 Femina Miss India winner. Koyal Rana is a resident of New Delhi. Koyal Rana completed her bachelor's program in Bachelor of Business Studies from Deen Dayal College, College of Delhi University.

Q5. Which of the following is 2014 Miss South Africa?
A. Aditi Arya
B. Liesell Laurie
C. Rolen strauss
D. Sushmita Sen

Show Answer
Answer: Rollen Strauss - Rollen Strauss won the 2014 Miss South Africa crown. Rollene Strauss is a South African model.

Q6. What is the number of UNESCO member countries?
C. 200
B. 195
C. 352
D. 89

Show Answer
Answer: 195 - The number of UNESCO member countries is 195. UNESCO is the acronym of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. The headquarters of UNESCO is located in Paris.

Q7. How long did Muhammad bin Tughlaq rule Delhi?
A. 1325–1351
B. 1355–1371
C. 1385–1398
D. 1400-1425

Show Answer
Answer: 1325–1351 - Muhammad bin Tughlaq was the ruler of the Tughlaq dynasty in the Delhi Sultanate. Muhammad bin Tughlaq ruled Delhi from 1325–1351. Muhammad bin Tughlaq was the most intelligent, intelligent, religious, fair-minded, art-loving and experienced general among all the sultans of Delhi.

Q8. Which of the following is the capital market regulator of the capital market?
A. State Bank of India
B. Mutual Fund
C. Punjab National Bank
D. Securities and Exchange Board of India

Show Answer
Answer: Securities and Exchange Board of India - The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulatory board of securities and finance in India. It was established on 12 April 1992 under the SEBI Act 1992. SEBI is headquartered in the commercial district of Bandra Kurla Complex in Mumbai.

Q9. Femina Miss India 2015 winner Aditi Arya is a resident of which city of India?
A. Kolkata
B. New Delhi
C. Chennai
D. Bangalore

Show Answer
Answer: New Delhi - Aditi Arya is an Indian model, research analyst, and beauty contest title holder. Aditi Arya is a resident of New Delhi, India. Aditi Arya of Delhi University is the Femina Miss India winner of 2015.

Q10. In which high court does India have the highest number of judges?
A. Allahabad High Court
B. Delhi High Court
C. Bangalore High Court
D. Haryana High Court

Show Answer
Answer:. Allahabad High Court - Allahabad High Court is the High Court of the state of Uttar Pradesh, India. It is one of the oldest High Courts established in India. The Allahabad High Court was originally established on 17 March 1866 in Agra under the Indian High Court Act 1861 under the British Raj.

UPSC Exam Questions – SET 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.