Agriculture Questions and Answers Section 2

1. Indian Institute of Soil Science is located at:
A. Indore
B. Bhopal
C. Jabalpur
D. Raipur

Show Answer
Answer: Bhopal

2. With the increase in soil moisture content it’s thermal conductivity:
A. Increases
B. Decreases
C. No change
D. None of these

Show Answer
Answer: Decreases

3. Which of the following variety of papaya is resistance to leaf curl virus?
A. Carica papaya
B. Carica cauliflora
C. C. pantagona
D. C. baccata

Show Answer
Answer: Carica cauliflora

4. Central Institute of Agricultural Engineering (CIAE) is situated at:
A. Indore
B. Jabalpur
C. Bhopal
D. Lucknow

Show Answer
Answer: Bhopal

5. Cider is a product of:
A. Papaya
B. Guava
C. Apple
D. Pear

Show Answer
Answer: Apple

6. The Crop which requires fine seed bed is:
A. Onion
B. Finger millet
C. Lucerne
D. All of the above

Show Answer
Answer: All of the above

7. Soil erosion is greater where:
A. No rains occur
B. Rainfall is low
C. Rainfall is heavy
D. There are no winds

Show Answer
Answer: Rainfall is heavy

8. Which group is required for chlorophyll synthesis?
A. Mo, Na
B. Fe, Mg
C. Ca, K
D. Cu, Ca

Show Answer
Answer: Fe, Mg

9. Maximum fat percentage is found in the milk of:
A. Cow
B. Goat
C. Sheep
D. Buffalo

Show Answer
Answer: Sheep

10. Diameter of Colloid Particles in soil is:
A. 0.5­1 mm
B. 5­100 mm
C. 1­2 mm
D. less than 2μm

Show Answer
Answer: less than 2μm
Error: View dc46e4cc3t may not exist